Directeur Bibliotheek West-Brabant Roos Herman reikt de eerste exemplaren uit aan de wethouders.
Directeur Bibliotheek West-Brabant Roos Herman reikt de eerste exemplaren uit aan de wethouders. FOTO CAREN VERMAAT

Een rondje Steenbergen: Vlieg mee met IJsvogel

STEENBERGEN - De demissionaire wethouders Esther Prent en Wilma Baartmans kregen vrijdag het eerste exemplaar van het blokboekje ‘Een rondje Steenbergen: Vlieg mee met IJsvogel’ uitgereikt.


DOOR CAREN VERMAAT


Het blokboekje is in opdracht van Gemeente Steenbergen en de Bibliotheek West-Brabant gemaakt voor de jongste kinderen van de gemeente. In ‘Vlieg mee met Ijsvogel’ reizen de kinderen van 0 tot 3 jaar samen met IJsvogel langs de mooiste plekjes van de verschillende kernen. 


IJsvogel

Jan Dua, medewerker van Bibliotheek West-Brabant, vertelt dat al vrij snel duidelijk was dat iedere kern van de gemeente een eigen pagina zou krijgen. "We zijn om te beginnen alle kernen langsgegaan en gaan brainstormen naar welke plekken we de kinderen mee wilden nemen. In eerste instantie hadden we het idee om dit met een mus te doen, maar die wordt na afloop van Carnaval ieder jaar verbrand, dus dat was geen goed idee. We hebben gekozen voor de IJsvogel omdat die overal in de gemeente voorkomt en ook al jaren de ambassadeur is voor biodiversiteit van de gemeente Steenbergen."


Expeditie Nassau

Het blokboekje is een resultaat van de Expeditie Nassau. In 2017 vertrokken inwoners, organisaties en ondernemers van de gemeente Steenbergen op deze ontdekkingsreis. Het doel was om het rijke verleden van de gemeente een plekje in het heden te geven. “Door onze jongste inwoners al vroeg kennis te laten maken met de mooiste plekken van de gemeente, geven we hier invulling aan," laat Jan Dua weten. De prenten zijn gemaakt door Wouter Goudswaard en de teksten zijn afkomstig van Dasja Abresch. Dasja geeft aan dat met name de prenten het verhaal moeten vertellen. “Met minimale tekst maximale beleving, zodat er genoeg ruimte is voor de ouders om ook zelf het verhaal in te vullen en te vertellen." 


Peuterparade

Het boekje is niet te koop in de winkel maar te verkrijgen via verschillende kanalen. Vanaf 13 mei krijgen alle jonge Steenbergenaren tot en met 2 jaar het boekje gratis. Het boekje zal ook worden toegevoegd aan het welkomspakket voor iedere nieuwgeborene in gemeente Steenbergen. Op 25 mei is in de Bibliotheek in Steenbergen de peuterparade waar alle kinderen van 0 tot 3 jaar het boekje kunnen komen ophalen en waar het boekje ook te lenen is.

Hier woon ik

Het doel van het project ‘Hier woon ik' waar dit blokboekje deel van uitmaakt, is om de kinderen van de gemeente Steenbergen op een leuke manier bewust te maken van hun eigen leefomgeving. ‘Vlieg mee met Ijsvogel' is de eerste in deze reeks. Dit najaar verschijnt het tweede deel van voor de kinderen van de onderbouw van 3 tot 6 jaar in de vorm van een zoekboek. Het laatste en derde deel dat voor de kinderen van de bovenbouw wordt, staat gepland voor het voorjaar van 2023. 

"We gaan ook echt op scholen kijken hoe we hier activiteiten op kunnen laten aansluiten," aldus Jan Dua. Dit laatste deel voor de kinderen van 7 tot 12 jaar zal ook echt meer een doe-boek gaan worden.[n]