V.l.n.r. Riena Valkhoff, Martin Valkhoff, Martin Hoevenaars en Jan van de Velde.
V.l.n.r. Riena Valkhoff, Martin Valkhoff, Martin Hoevenaars en Jan van de Velde. Foto: Christel Schiphorst

Lokale kunstenaars verbeelden thema ‘Waterspiegel’

Door: Christel Schiphorst Algemeen

DE HEEN - Twaalf kunstenaars exposeren in hun werken rondom het thema ‘Waterspiegel’ van 26 tot en met 29 mei en van 4 tot en met 6 juni in de kerk van De Heen. Iedereen is welkom, de toegang is gratis en de kunstenaars gaan graag met u in gesprek. Daar bovenop kunt u ook nog eens genieten van live muziek. 

In 2021 is er voor het eerst een expositie gehouden met twaalf kunstenaars, met als thema ‘Lucht en Polder. In het atelier van Riena en Martin Valkhoff wordt uit de doeken gedaan wat bezoekers dit keer kunnen verwachten van de expositie. ‘Waterspiegel’ is dit jaar het thema en twaalf kunstenaars hebben hun creatieve visie hierop toevertrouwd aan het doek, aan glas, mozaïek, in beeld, textiel, Vedic Art, mixed media en in muziek. Jan van de Velde (zang en gitaar) trapt af: “Een lied op dit thema kwam vlot uit mijn pen. Ik componeer en schrijf tegelijkertijd. Tijdens de expositie zal ik ook verschillende keren optreden samen met Martine Westenbroek en het lied kan ook worden afgespeeld via een CD-speler.”

Diversiteit

Martin Hoevenaars (schilderijen), eigenaar van de Kunstkamer Hollandhuis in Scherpenisse, waar de expositie de hele maand juli en eerste helft augustus te zien zal zijn, heeft zijn schilderij al meegebracht. Martin: “Het is heel verhelderend om te ervaren hoe twaalf mensen totaal verschillende creaties maken bij het thema Waterspiegel. Dat inspireert de kunstenaars onderling, en maakt het ook heel interessant voor de bezoekers.”

Esther Timmermans (mozaïek) vult aan: ”Je kunt werkelijk op vele verschillende manieren naar hetzelfde iets kijken, de vele invalshoeken zorgen voor een brede diversiteit in de kunst die hier wordt getoond. Daarnaast vind ik het ook erg leuk om te merken hoe bezoekers naar jouw kunst kijken en aan hen uit te leggen hoe je tot het werk bent gekomen.” Esther is vanaf 2009 bezig met mozaïek, van ambacht naar kunstvorm. Aanvankelijk via de kunstacademie in Antwerpen en dankzij masterclasses bij vele Italiaanse mozaïekmeesters, is ze vanuit een mooie mengelmoes van allerlei technieken tot een eigen stijl gekomen. Favoriete materialen voor haar mozaïeken zijn marmer, natuursteen en schelpen. Voor haar ‘Waterspiegel’-creatie heeft Esther zich laten inspireren door een tekening van Escher.

Riena en Martin Valkhoff, beiden kunstschilders, omarmen de expositie en zijn blij dat ook dit jaar het kerkje in De Heen het decor is. “De entourage is erg mooi, we hebben de kerk voor de gelegenheid nog iets aangekleed, zodat de kunst optimaal tot z’n recht komt. We zijn ook blij met de vele enthousiaste musici, die de expositie luister bijzetten. Zo zal het a capella koor Musica Cordis op zondagmiddag 29 mei optreden tijdens de kunstexpositie,“ vertelt het enthousiaste en gastvrije kunstenaarsechtpaar, “en er is ook kunst te koop. Zaterdag 4 juni is de expositie bovendien mooi te combineren met de Open Atelierroute van Tholen,” vullen ze aan. “Iedereen is welkom en we hopen op een goede opkomst, want het is echt de moeite waard.” [n]

Kunstexpositie ‘Waterspiegel’
Kerk De Heen van donderdag 26 tot en met zondag 29 mei en van zaterdag 4 tot en met maandag 6 juni (van 11.00 uur tot 17.00 uur).