Franse taferelen op het terras van de Commerce.
Franse taferelen op het terras van de Commerce. FOTOM CAREN VERMAAT

KRUISLAND - In Kruisland vonden afgelopen zondag weer de Franse Feesten plaats. Het was een gezellige drukte op het terras bij de Commerce waar zangeres Laura Sakko haar Franse chansons ten gehore bracht en er livemuziek was van de accordeonisten en een DJ.


DOOR CAREN VERMAAT

De Franse feesten worden al zo’n tien jaar in Kruisland georganiseerd door Edwin Maas van de Commerce in Kruisland. Hij vertelt dat de feesten normaal twee dagen zijn maar dit jaar na corona is het alleen op zondag. “We wisten pas erg laat dat het doorgang kon vinden en toen hadden we te weinig tijd om ook nog de Franse markt en de toertocht met de oldtimers door te laten gaan. Dat zijn dingen die je al heel lang van tevoren moet organiseren dus dat ging helaas niet meer lukken. We hebben dit jaar in ieder geval prachtige live muziek, lekkere Franse hapjes en een heerlijk Frans aandoend zonnetje.”

Franse chansons

Zangeres Laura Sakko is in het dagelijks leven lerares Frans maar de Franse chansons zijn al van kinds af aan haar grote passie. “In de chansons kan ik echt mijn emotie kwijt, en ik hoop dat ik dat ook kan overbrengen op het publiek. Mijn favorieten zijn Edith Piaf en Jacques Brel van wie 'La valse à mille temps' mijn lievelingsliedje is. Meestal eindig ik daarmee. Het is een nummer dat langzaam begint en heel snel eindigt waardoor het publiek ook echt wordt meegevoerd. Daar krijg ik altijd zulke leuke reacties op, dat is echt heel leuk om te zien!” Natuurlijk mag op een echt Frans feest geen accordeonmuziek ontbreken. John Franken speelt nu alweer zo’n zeven jaar Franse muziek op zijn accordeon op de Franse Feesten in Kruisland. Het zit hem in zijn bloed want zowel zijn vader en zijn broer speelden ook accordeon. “Voetbal interesseert me niet en Franse muziek is mijn favoriet, dus ik ben heel blij dat de Franse Feesten weer door konden gaan dit jaar,” aldus John. [n]

Zangeres Laura Sakko brengt haar Franse chansons ten gehore.