De burgmeester overhandigt Timo Baartmans het officiële jeugdbrandweershirt.
De burgmeester overhandigt Timo Baartmans het officiële jeugdbrandweershirt. FOTO CAREN VERMAAT

Burgemeester gered door jeugdbrandweer Steenbergen

STEENBERGEN - De kersverse leden van het jeugdbrandweer Steenbergen werden afgelopen week gelijk op de proef gesteld tijdens een heus brandalarm dat afging tijdens het officiële kennismakingsmoment.


DOOR CAREN VERMAAT


Voorafgaand aan het officiële startsein dat de burgemeester moest geven, gaat deze woensdag rond 14.00 uur gaat plotseling het brandalarm af en moet het gehele gemeentehuis worden ontruimd. Er komt rook uit het gebouw en alle gemeentelijke medewerkers stromen naar buiten. Op dat moment blijkt echter de burgemeester blijkt nog in het gemeentehuis te zitten dus de jeugdbrandweerlieden haasten zich naar binnen om hem te zoeken. Gelukkig komen ze even later naar buiten met de burgemeester aan de hand en is de burgemeester gered. Achteraf was dit natuurlijk geen echte brand maar wel een leuke binnenkomer voor het nieuwe team van de jeugdbrandweer.


Startsein

De burgemeester geeft aan dat hij nog nooit met zoveel plezier een brandalarm heeft beleefd en geeft vervolgens het officiële startsein voor de jeugdbrandweer Steenbergen. “Ik ben ook heel trots dat het ons is gelukt om zo’n mooi team van jeugdbrandweerlieden samen te stellen en dat er van begin af aan zoveel animo voor is geweest. Mijn zoon Rick is vroeger ook lid geweest van de jeugdbrandweer, dus ik weet hoe belangrijk het is. Je leert er niet alleen met een brandweerslang omgaan maar je leert er ook positief denken, begrip opbrengen voor je medemens en anderen te helpen waar mogelijk. Het is dus niet alleen goed voor je algemene ontwikkeling maar voor onze hele samenleving. Als burgemeester weet ik ook hoe belangrijk het is dat er een constante toestroom is van vrijwilligers die onze inwoners letterlijk en figuurlijk uit de brand kunnen helpen.”


Elfde korps regio West-Brabant

Noud Bruinincx, Regionaal Operationeel Leider bij Brandweer Midden- en West-Brabant, feliciteert de leden van de jeugdbrandweer met hun nieuwe functie en geeft aan hoe trots hij is op dit elfde korps in regio West Brabant en het vijfde korps van de Markiezaten. “We hebben nu een selectie gemaakt van kinderen van 10 tot 17 jaar uit alle kernen van gemeente Steenbergen, en hebben zelfs een wachtlijst van kinderen die ook staan te trappelen om deel te nemen. Hoe mooi is dat? De jeugdbrandweer is hiermee een goede kweekvijver voor de echte brandweer geworden. We hopen natuurlijk dat als ze straks klaar zijn met deze opleiding dat ze dan doorstromen naar de vrijwillige brandweer.”


Echte brandweermannen en -vrouwen

"Toen in augustus vorig jaar een oproep op Facebook voorbijkwam waarbij kinderen van 10 tot 17 jaar werden gevraagd zich aan te melden voor de jeugdbrandweer, wisten we niet wat dat teweeg zou gaan brengen," vertelt Timo Baartmans, coördinator van de jeugdbrandweer. "We zijn in september gestart de eerste aanmeldingen te verzamelen en in oktober is er een eerste bijeenkomst geweest. We hebben nu een groep van zestien kinderen die zijn toegelaten tot het korps van de jeugdbrandweer Steenbergen en die we gaan opleiden tot echte brandweermannen en -vrouwen. We komen iedere week bijeen en oefenen dan alle voorkomende brandweeractiviteiten. Ze hebben ook allemaal eigen pakken en helmen en een complete uitrusting om alles zo goed mogelijk te leren, dus we zijn er helemaal klaar voor.” [n]