Frans van Eekelen (tweede van links) en Han Leune met hun partners bij de ontvangst in het gemeentehuis.
Frans van Eekelen (tweede van links) en Han Leune met hun partners bij de ontvangst in het gemeentehuis. FOTO GEMEENTE STEENBERGEN

Gemeentelijke Erepenning voor Leune en Van Eekelen

STEENBERGEN - Dat de rijke historie van Steenbergen uitgebreid is vastgelegd én onder de aandacht van een breed publiek is gebracht, is niet in het minst te danken aan de inspanningen van de geschiedschrijvers Han Leune en Frans van Eekelen. Het leverde beide oud-inwoners van Steenbergen onlangs de Gemeentelijke Erepenning van de Gemeente Steenbergen op.


DOOR ADDO SPRANGERS


Prof. dr. Han Leune (1945) werd geboren in Sint Philipsland, maar groeide op in Steenbergen. Sinds 1979 woont hij in Capelle aan den IJssel. Bijna 40 jaar lang was hij verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam als hoogleraar (onder andere onderwijssociologie en sociaal beleid), hoogleraar-directeur, emeritus-hoogleraar en plaatsvervangend rector magnificus bij promotieplechtigheden. Voor zijn werk en aanverwante nevenfuncties werd Leune onder meer benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en onderscheiden met de Ad Fontespenning van de Erasmus Universiteit. Er is zelfs een penning die zijn naam draagt.


Onschatbare waarde
Volgens burgemeester en wethouders komt Leune ook nadrukkelijk de Erepenning van de Gemeente Steenbergen toe. Dit omdat hij naast zijn drukke werkzaamheden - op vrijwillige basis - uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan naar de geschiedenis van Steenbergen. Hieruit zijn in de loop van de tijd vele tientallen publicaties, boeken en lezingen over de meest uiteenlopende onderwerpen voortgekomen. Deze zijn van onschatbare waarde voor de geschiedschrijving van Steenbergen.


Betrokkenheid

Het college is van mening dat ook drs. Frans van Eekelen (1948) zijn ‘steentje’ in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de geschiedschrijving van Steenbergen, de stad waar hij geboren en getogen is. Hoewel hij inmiddels al het grootste deel van zijn leven in Rotterdam woont, is de betrokkenheid bij Steenbergen nooit verloren gegaan. Sterker nog: na zijn pensionering is Van Eekelen geschiedenis gaan studeren en na zijn afstuderen in 2010 is hij zich verder gaan verdiepen in de historie van Steenbergen.


Jubileumboek
Dit leidde in eerste instantie tot het boek ‘De Vloek van de Zeemeerminnen’ (2014) en later tot het boek ‘Een verdeelde stad / Verzet in Steenbergen 1940-1945’ (2019). Vervolgens heeft hij twee jaar lang zijn ziel en zaligheid gegeven voor de realisatie van het meer dan lijvige Jubileumboek dat eind vorig jaar is verschenen ter gelegenheid van 750 jaar Steenbergen - 25 jaar één gemeente.


Vereeuwigd
Volgens het college zou het zonder de inbreng van Van Eekelen onmogelijk zijn geweest de geschiedenis van alle kernen over de periode 1272-1953 te verenigen en te vereeuwigen. Gedurende het Jubileumjaar verzorgt hij hierover bovendien diverse lezingen. Als dank voor hun bijzondere prestaties - beiden hebben letterlijk en figuurlijk geschiedenis geschreven - zijn de heren Leune en Van Eekelen met de toekenning van de Erepenning van de gemeente Steenbergen nu als het ware ook zelf vereeuwigd. [n]


'Letterlijk en figuurlijk geschiedenis
geschreven'