Heuse poortwachters heten de bezoekers welkom.
Heuse poortwachters heten de bezoekers welkom. FOTO CAREN VERMAAT

Spektakel voor ridders en jonkvrouwen

STTENBERGEN - Alle ridders en jonkvrouwen van Steenbergen konden afgelopen zaterdag hun hart ophalen bij het Middeleeuws Wallenburgh Spektakel. Vanwege het 750-jarig bestaan van Steenbergen ging de scouting terug de tijd in naar de Middeleeuwen met diverse spellen en activiteiten voor de kinderen. 


TEKST CAREN VERMAAT


Aan de poort worden alle kinderen van harte welkom geheten door heuse poortwachters en waarna ze worden toegelaten tot het Middeleeuwse kasteel. Het scoutingclubhuis is voor de gelegenheid omgetoverd tot een waar kasteel met echte kantelen en een grote kasteeltuin. In de kasteeltuin kunnen de kinderen kennismaken met verschillende ridderspellen en activiteiten uit de Middeleeuwen. 


Steenbergen aan het water

In de Middeleeuwen lag Steenbergen aan het water, dus het water vormt ook een belangrijk element. In de Middeleeuwen werd er in Steenbergen al veel handel over het water gedreven dus zijn er ook activiteiten op het water. Zo is er een heuse kabelbaan over het water en kunnen de kinderen vlot varen. Als ze de rivier hebben getrotseerd, kunnen ze een eigen hut gaan maken en leren pijl en boog schieten tussen de hooibalen op de schietbaan. 


Kampvuur kok

Natuurlijk is er voor de stoere ridders en jonkvrouwen na de strijd ook tijd voor een middeleeuwse maaltijd. Door een echte 'kampvuurkok' wordt verteld over hoe er in de Middeleeuwen aan eten werd gekomen en hoe dit werd bereid. Hij maakt de heerlijkste middeleeuwse hapjes, waaronder pulled chicken, die iedereen zich wel laat smaken.


Middeleeuwse muziek

Het spektakel wordt begeleid door een groep Middeleeuwse muzikanten en dansers die in de kasteeltuin hun muziek ten gehore brengen. De vrolijke dansers en trommelaars voeren de bezoekers mee in Middeleeuwse sferen. 


Vrijwilligers

Arthur Backx van Scouting Steenbergen vertelt dat het ondanks de hitte toch lekker druk is. De bomen bij de scouting bieden gelukkig aardige verkoeling voor de diverse activiteiten. “Vanuit de scouting zijn we met een groep van zo’n 30 vrijwilligers een paar maanden bezig geweest met de voorbereiding, dus het is superleuk om te zien hoe alles nu samenkomt. De meeste activiteiten hebben we zelf bedacht en ontwikkeld. Alleen het huttenbouwen wordt door In4 Outdoor begeleid. Het ombouwen van het clubhuis naar een kasteel was ook nog wel wat werk. Van Myra Ceti hebben we de kantelen kunnen lenen, maar de gehele ombouw hebben we zelf gemaakt met de kinderen.”


Beleven en ervaren

“Natuurlijk hopen we met deze dag ook weer nieuwe kinderen te laten kennismaken met de scouting door ze te laten zien wat we hier allemaal doen. Kinderen die het leuk vinden kunnen zich ook aanmelden om een keer langs te komen op een zaterdag waarbij ze dan kunnen beleven en ervaren wat we bij de scouting nog meer doen. In de zomervakantie gaan we ook op altijd kamp met alle groepen, dus dan zijn we even niet hier. Tot die tijd zijn alle kinderen van harte welkom om te komen kennismaken en te kijken of de scouting misschien wat voor ze is. Ze kunnen zich aanmelden voor een kennismaking ochtend of middag via: info@scouting-steenbergen.nl."  [n]

Afbeelding