De plechtige overhandiging van De Heraut in beeld.
De plechtige overhandiging van De Heraut in beeld. Foto: Erwin Martens

KPJ Steenbergen trotse ontvanger van De Heraut

Door: Addo Sprangers Algemeen

STEENBERGEN - Ter ere van haar 100-jarig bestaan heeft de KPJ afdeling Steenbergen De Heraut ontvangen, de gemeentelijke onderscheiding voor verenigingen en organisaties die zich nadrukkelijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de lokale samenleving.

Die verdiensten staan volgens het Steenbergse college van burgemeester en wethouders buiten kijf, zo blijkt uit de toekenning van De Heraut. KPJ Steenbergen, in 1922 opgericht als de Rooms Katholieke Jonge Boeren, zet zich sindsdien in voor jongeren en jongvolwassenen van 16 tot en met 30 jaar uit Steenbergen en omliggende kernen. Voor deze doelgroep worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd, vaak met een sportief, cultureel en/of educatief karakter.

Sociaal-maatschappelijk netwerk
Daarnaast verzorgt de KPJ Steenbergen ook het vervoer van leden naar schuurfeesten van andere KPJ’s in de regio. Met het bezoeken van elkaars schuurfeesten wordt niet alleen gezelligheid nagestreefd, maar wordt ook voortdurend gebouwd aan een breed sociaal-maatschappelijk netwerk in de (agrarische) gemeenschap van Steenbergen en omgeving. De KPJ Steenbergen telt momenteel zo’n 130 leden, van wie de vaders en moeders ook vaak lid zijn geweest. Het lidmaatschap en de activiteiten staan open voor iedereen en bieden jongeren de kans zich te ontplooien tot waardevolle vrijwilligers en sociaal-maatschappelijk betrokken inwoners.

Reünie en schuurfeest
Het 100-jarig bestaan werd vrijdag gevierd met een reünie en zaterdag met een schuurfeest. Bij zijn bezoek aan de reünie reikte burgemeester Van den Belt De Heraut uit. Het kleinood is een replica, op schaal, van het gelijknamige beeld dat voor het oude stadhuis in de Kaaistraat staat. De maker ervan is kunstenaar Leon Vermunt. Sinds de invoering van de onderscheiding door de raad in 2007 is het de 26ste keer dat De Heraut wordt toegekend en uitgereikt.