Wielerfanaten Tiny van Caam (l)  en John Rommers (r) bij een deel van hun collectie.
Wielerfanaten Tiny van Caam (l) en John Rommers (r) bij een deel van hun collectie. FOTO CHRISTEL SCHIPHORST

Wielercriterium: 78 jaar sportieve geschiedenis

STEENBERGEN – Een Wielercriterium dat al voor de 78ste keer wordt gehouden is een pluim waard en past mooi in de activiteiten rond 750 jaar Steenbergen. Dat vonden ook John Rommers en Tiny van Caam, twee van de vier leden van het organiserend comité van het Wielerweekend op 20 en 21 augustus aanstaande.


DOOR CHRISTEL SCHIPHORST


Geschiedenis is John Rommers niet vreemd. In zijn collectie van het Wielercriterium zitten bijzondere documenten. Zo ook de aankondiging met het programma van het Wielercriterium in 1993. Een poster zó groot, dat hij waarschijnlijk op een klassieke reclamezuil op de Markt was geplakt. Vele decennia is het Wielercriterium rondom Pasen georganiseerd, met af en toe een speciaal programma. In het speciale Steenbergse Jubileumjaar wordt daarom het verleden deels herleefd en de jeugd ook geënthousiasmeerd om meer te gaan wielrijden.


Dernykoersen

John Rommers steekt van wal: “Er is eigenlijk maar weinig bekend van de eerste decennia van het Wielercriterium, er werd maar weinig bijgehouden. Maar, ik heb wel een Steenbergse Courant uit 1950, waarin vermeld staat dat Wim van Est de - toen georganiseerde - Dernykoers had gewonnen.” Willem van Est was een wielrenner uit Fijnaart, die als eerste Nederlander in de Tour de gele trui droeg als leider van het algemeen klassement en de Ronde van Vlaanderen won. Een grote naam in het Criterium. “Bij het 50-jarig bestaan is er ook een Dernykoers georganiseerd en dit jaar doen we dat voor de derde keer in de geschiedenis,” lacht John. Tiny vult aan: “Een Dernykoers wil zeggen dat wielrenners achter een speciale brommer aanrijden. Dit jaar gebruiken wij dezelfde brommers, als die zijn ingezet in 1993. Die brommers worden bereden door ‘gangmakers’ en we hebben ook vijftien (voormalige) wielrenners die in hun jeugd meereden in het Steenbergs Criterium. Denk aan John de Crom, die maar liefst vijf keer het criterium won eind jaren ’90. De collectie van John bevat ook een originele deelnemerskaart uit 1976 van Ad Tak. En ja, Ad zal ook deelnemen aan de Dernykoers. Hierdoor kan hij zich revancheren, want zijn handgeschreven brief, waarin hij zich afmeldt voor het Criterium, vanwege een uitnodiging van de KNWU om de Ronde van Marokko te rijden, is ook nog in het bezit van John. 


Wielerweekend 20-21 augustus

Aanstaande zaterdag 2 juli zal Stichting Wielercriterium een stand hebben op het Sportfestival. Naast shirts van Koos Moerenhout, is er wellicht ook een Dernybrommer te bewonderen. Daarnaast kunnen kids een fietsenrace doen (op een rollenbank) en organiseert het comité een kampioenschap fietsbanden wisselen. De organisatoren zullen er alles aan doen om jeugd enthousiast te maken voor de wielersport. Daarnaast is het een belangrijk moment om deelnemers te vinden voor het Wielerweekend, dat wordt georganiseerd rondom de doorkomst van de Vuelta op 21 augustus. Op 20 augustus vanaf 14.00 uur gaat het centrum van Steenbergen bruisen met een Dikke Banden Race (5 tot en met 14 jaar), de Loopfietsrace (2 tot en met 4 jaar) en de Derny koers (in drie manches). Op 21 augustus vinden de activiteiten plaats op de Carpoolplaats nabij de Watertoren, vanaf 13.00 uur waar de Vuelta langs komt rond 15.45 uur. Aan alle activiteiten kan gratis worden deelgenomen. Wil je meer weten? Kom dan even langs op de stand tijdens het Sportfestival en snuif wat Wielercriteriumgeschiedenis op in gesprek met de enthousiaste bestuursleden. [n]


Sportfestival Steenbergen op 2 juli, vanaf 14.00 uur op Sportpark Seringenlaan in Steenbergen. Zie ook https://vvsteenbergen.nl/sportfestival-2022/.