Beide koren tijdens het slotlied.
Beide koren tijdens het slotlied. FOTO TEUN STOLK

Oekraïense kleuren in Dinteloords Dorpshuis

DINTELOORD - Het Zomeravondconcert, dat op zaterdag 25 juni georganiseerd werd door zangvereniging TAVENU, stond volledig in het teken van hulp aan Oekraïne.


Na haar welkomstwoord geeft voorzitter Els Koevoets de microfoon aan Kees den Boer, die in februari een succesvolle hulplijn naar Oekraïne heeft opgezet. Er volgt een indrukwekkend ooggetuige verslag van de ervaringen van deze jonge ondernemer uit Tholen, ondersteund met afbeeldingen op een groot projectiescherm. Kees den Boer handelt in landbouwmachines. Hij werkt nauw samen met een bedrijf in Polen en was daar juist op zakenbezoek toen de oorlog uitbrak. 


Het bedrijf in Polen heeft meerdere Oekraïense werknemers in dienst. Het verdriet en de paniek bij deze mensen maakte grote indruk op Kees. Dankzij de rechtstreekse contacten met Oekraïne, kwam in februari vanuit Tholen spontaan een hulplijn op gang, waarbij ook het transportbedrijf van Dinteloorder Jan van der Weele betrokken raakte. In de eerste oorlogsweken was er vooral behoefte aan medische hulpmiddelen. Kees vertelt dat hij overrompeld werd door de grote partijen hulpgoederen die in zijn loods belandden. Op de beelden is te zien dat alles met behulp van veel vrijwilligers werd gesorteerd en klaargemaakt voor transport. De hulp vanuit de grote, internationale organisaties moest op dat moment nog op gang komen, dus de dankbaarheid in Oekraïne was groot. Kees en zijn team houden zich op dit moment vooral bezig met het inzamelen van geld voor de aanschaf van tweedehands ambulances, waar grote behoefte aan is. Na de inleidende woorden van Kees, is het de beurt aan Zangvereniging TAVENU o.l.v. Meike Warmoeskerken en het gastkoor, Ritmisch Koor Dinteloord o.l.v. Adrie Konings.


Voor beide koren is dit het eerste optreden in hun eigen kern na twee coronajaren. TAVENU bijt het spits af met “A welcome” van componist Lorenz Maierhofer. Wat volgt is een gevarieerd programma met veel bekende melodieën, zoals “Cent Mille Chansons”, beroemd geworden door Frida Boccara en “Memory” uit de musical Cats. In de pauze wordt gecollecteerd en gul gegeven voor Kees en zijn hulpteam, waarna het programma wordt voortgezet met een tweede optreden van beide koren. Daarbij maakt het Ritmisch Koor indruk met “Als wij niets doen”, uit de musical Soldaat van Oranje en TAVENU met het bekende “May It Be” van ENYA. Tenslotte zingen de koren gezamenlijk het toepasselijke lied “De Speeltuin”, waarin kinderen in oorlogsgebieden centraal staan. Na het dankwoord van Els Koevoets zijn er bloemen voor de twee dirigenten en voor Arnoud Hobbel, de begeleider van het Ritmisch Koor. Vervolgens vraagt zij aan Kees den Boer om naar voren te komen. Van beide koren ontvangt hij een enveloppe met inhoud. Er wordt ook een bijdrage overhandigd namens het koor Nederpop aan de Dintel, dat door omstandigheden helaas niet kon optreden. Inmiddels is de opbrengst van de collecte geteld en namens alle aanwezigen kan het mooie bedrag van 943 euro aan Kees en zijn team worden overhandigd. Het concert wordt in stijl afgesloten met het Oekraïense volkslied, waarbij de tekst te volgen is op het grote scherm. De aanwezigen praten vervolgens nog geruime tijd na over deze bijzondere avond. Een dag later wordt bekend dat de totale opbrengst van de avond, inclusief de donaties van de drie Dinteloordse koren, bijna 1500 euro bedraagt. Alle gevers heel hartelijk bedankt![n]