Afbeelding
Foto: Gertrude Snoei

Aan de keukentafel met Niels van Elzakker: ‘Lol is belangrijker dan geld verdienen’

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

HOOGERHEIDE - In Hoogerheide kennen mensen hem als ‘gezicht’ van de Primera en de man achter het Brabantse Wal Festival. Maar als je hem spreekt kom je er al snel achter dat hij veel meer doet. De ondernemende Niels van Elzakker is nooit met één ding tegelijk bezig, ziet overal kansen en mogelijkheden en zet zich zichtbaar en onzichtbaar in voor de gemeenschap en de ondernemers in Hoogerheide. Hij was eerst niet van plan ondernemer te worden en in zijn jeugd was hij vooral op de fiets te vinden. Jaren geleden was hij een bekende wielrenner in de gemeente Woensdrecht.

Hoe bekend was je?

“Nou, ik reed best aardig en wilde eigenlijk prof worden. Dat was zo eind jaren ‘80. Helaas kwamen er na de val van de muur veel jongens vanuit het Oostblok meedoen, dus konden er minder Nederlandse amateurs doorstromen naar de profs. Die amateurrenners van daar waren super goed, de plaatsen in de profploegen waren schaars. Van mijn generatie stroomden er te weinig door. Dat was wel een teleurstelling.”

En wat ging je toen doen?

“Ik heb tijdelijk bij de post gewerkt. Toen ik 22 was liep ik tegen de winkel aan en ik was net 23 toen ik hem kocht, dus dat is al 30 jaar geleden. Ik werd onderdeel van Koopcentrum De Hooge Heijde. We stonden toen met vijf zelfstandige ondernemers bij elkaar in hetzelfde pand. Mijn winkel was Lectuurshop Niels van Elzakker. Regelmatig voegden we een nieuw product toe, waarvan ik dacht dat het zou gaan lopen, zoals houten speelgoed of 1-uurs fotoservice. Na een paar jaar heb ik me aangesloten bij de Coöperatie Primera, een jonge formule die nu inmiddels erg bekend is in Nederland. Na een verhuizing naar een groter pand hadden we ruimte over, en zijn we een Top1Toys begonnen. We hadden ook nog een tijdje een sportwinkel, maar door de economische veranderingen zijn we met beide winkels gestopt.”

Liepen al die winkels goed?

“Nee, bij die sportwinkel had ik me echt vergist in de werkwijze van zo’n franchise organisatie. Daar was Hoogerheide niet geschikt voor. En ik ook niet. Het was niet bij te houden, de omloopsnelheid was te laag. Zelf had ik ook onderschat hoe veel impact online had toen.”

Hoe zit het nu met de impact van online? Alles was jij in de winkel hebt is ook online te bestellen toch?

“Online blijft impact hebben, maar volgens mij moet je het gewoon op een goede manier combineren met fysieke winkels. Kijk, bij Primera heb je veel snelle dagelijkse handel, zoals pakketjes, wenskaarten en staatsloten. We hebben een breed assortiment met producten waarvoor mensen ‘even naar Primera’ gaan. Die slogan is natuurlijk niet toevallig. De meeste Primera’s hebben een vaste groep met klanten en bij ons is er ook altijd tijd voor een praatje. We hebben tot nu toe geen slechte jaren gehad, alles loopt heel stabiel.”

Wat is je geheim?

“Het is geen geheim, maar ik weet wel dat de kinderen van nu de klanten van de toekomst zijn. Als je voor de allerkleinsten aardig en servicegericht bent, dan krijgen ze een goed gevoel. Dat vergeten ze niet. Bij ons wordt iedereen, ook kinderen, altijd goed geholpen en dat is heel belangrijk. Ik kan met iedereen door één deur.”

Dus je maakt nooit ruzie?

“Jawel! Één of twee keer per jaar. Dat is niet goed en achteraf baal ik er wel van, maar soms doen mensen echt vervelend. Vooral als ze dat tegen mijn vrouw doen, daar kan ik niet tegen. Gite is het beste mens wat je kunt treffen in de winkel. Dan denk ik ‘zoek het maar uit’ en stuur ik ze weg. Ook heb ik een hekel aan mensen met een “over mijn lijk” mentaliteit. Zakelijk misschien succesvol, maar als mens niet mijn bloedgroep.” 

Waarom Primera?

“Primera is een top formule. Het is een coöperatieve samenwerking, dus alle aangesloten ondernemers zijn mede-eigenaar. We werken allemaal voor en met elkaar. Dat werkt super goed!”

Hoe ben jij als baas?

“Ik laat heel veel aan anderen over en ik motiveer mijn mensen om zelfstandig te werken. Ik denk dat ik eerder te makkelijk ben dan te moeilijk.”

Welke eigenschappen heb je nodig als ondernemer?

“Je moet enthousiast zijn, optimistisch van aard. Als je denkt dat je een goed idee hebt moet je in ieder geval onderzoeken en investeren om te kijken of het haalbaar is. Dingen uitvinden en proberen. Ik heb zelf ook veel ideeën gehad en door daarmee aan de slag te gaan heb ik ontzettend veel plezier beleefd. Lol is belangrijker dan geld verdienen.”

Welke dingen heb je zoal uitgevonden?

“Een voorbeeld is de toltegel, zo groot als vier stoeptegels. Er was zo’n rage toen met tollen met die trektouwtjes, Beyblades. Daarvoor had ik een speciale tegel ontworpen, zodat kinderen er goed mee konden spelen op het schoolplein. Andere uitvindingen zijn de ‘klapklomp’ en een heel recente is de scanner voor fietsen. Als wielren liefhebber ging ik me verdiepen in een manier om mechanische doping op te sporen. De enige manier is om echt in de fiets te kijken. Dus heb ik daar een röntgen-scan voor bedacht, waardoor je een fiets supersnel kan scannen. Het is zelfs voorgesteld bij de UCI, maar die hadden bijna op hetzelfde moment ook een uitvinding waar ze tonnen in hadden geïnvesteerd. Ik zou een boek kunnen schrijven met mijn uitvindingen die het net niet gered hebben.”

Heb je een motto?

“Ik heb er meerdere! Mijn favorieten zijn: ‘niets is onmogelijk’, ‘een dag heeft 24 uur’, ‘het leven bestaat niet alleen uit werken’ en ‘je moet lol hebben in de dingen die je doet’.”

Met wie wil jij aan de keukentafel zitten?

“Met Dennis Opstal. Hem ken ik al sinds mijn jeugd en hij heeft een prachtig boek geschreven: TopService. Ik ben dat aan het lezen en hij vertelt enorm enthousiast over zijn werk als after sales manager van een heel exclusief automerk. Zijn kijk op service is heel interessant.”

Naam:
Niels van Elzakker (53)
Bedrijf:
Primera van Elzakker
Eigenaar sinds:
1991
Locatie:
Hoogerheide
Vrouw:
Gite
Kinderen:
Max (25), Wout (23) en Emiel (22)
Hobby’s:
“Mijn hobby is het organiseren van evenementen, zoals het Brabantse Wal Festival of wielerwedstrijden. Ook zit ik in verschillende besturen, zoals die van de ondernemersvereniging en stichting Vrienden van de koers. Bij zulke vergaderingen heb ik het gewoon naar mijn zin. Dat is voor mij ontspanning. Ook vind ik het leuk om dingen uit te vinden.”