Pascal en Femke in hun eigen feestruimte.
Pascal en Femke in hun eigen feestruimte. Foto: Christel Schiphorst

Zomerkarnaval op de Raldal in thema ‘Toppop’

Door: Christel Schiphorst Algemeen

WELBERG - Op de Raldal vindt komende zaterdag het tiende Zomerkarnaval plaats, met dit jaar als thema ’t Is ‘ier Top’ op de Raldal. Femke en Pascal Martens, al vanaf het allereerste begin betrokken bij het Zomerkarnaval, vertellen hoe dit zomerse festijn is ontstaan en wat we aanstaand weekend kunnen verwachten.

D’n Dweilberg is veertien jaar geleden opgericht. Een bandje dat begon met allemaal ongeschoolde muzikanten, en zoals ze zelf zeggen, al op leeftijd, want (nagenoeg) alle leden hadden al kinderen toen ze begonnen met spelen. “Dat is nu voor ons ook nèt de reden geweest om eens na te denken of we mee wilden doen met al die weekenden voorafgaand aan de Carnaval. Toen we met D’n Dweilberg begonnen, wilden we eigenlijk niet nóg een zaterdagavond erbij, want de kinderen weekend na weekend en avond na avond ergens onderbrengen of een oppas voor regelen, dáár hadden we niet zo veel zin in,” begint Pascal. “We zagen dat niet zo zitten, maar we wilden wel wat leuks en carnavalesk doen.” Femke beaamt het. “Ja, we we wilden het eigenlijk best wel groots aanpakken. Een borreltje met de bandleden in de derde helft leidde tot het idee van het zomerkarnaval op Raldal.”

Feestcommissie

“Dit jaar is het dus de tiende keer dat we het organiseren,” licht Femke toe. “Ieder jaar bedenken we een thema, dat doen we in het vroege voorjaar, van safari (‘t Is ‘ier wild) tot aan de postcodeloterij (‘Ier is t ‘ie gevallen) en van beachparty (we zijn ‘ier gestràànd) tot nu Toppop yeah! (’t Is ‘ier Top ‘op de Raldal). Onze feestcommissie bestaat uit zeven mensen en D’n Dweilberg in totaal uit zeventien personen. Als feestcommissie ontwikkelen we alles wat we nodig denken te hebben om er een topfeest van te maken en met z’n allen en nog extra vrijwilligers kleden we dan het Zomerkarnaval helemaal aan. Aanstaande zaterdag kun je ook op de foto met Ad Visser en Penney de Jager,” grinnikt Femke, “en iedereen wordt door een glittergordijn als sterrenartiest binnengehaald.”

Dweilbands, DJ en zanger

Het hele gebeuren vindt vanaf 20.00 uur plaats op het Dorpsplein van Welberg, dat vanwege de verbouwing wel wat anders ingericht zal zijn dan bezoekers gewend waren. Er komen dan ook drie tenten, vol met discoballen, kroonluchters van LP’s en een dansvloer, een DJ en zanger Corné van Meer. De dweilbandjes spelen de hoofdrol op deze avond, maar D’n Dweilberg speelt zelf niet mee, want met alle organisatie rondom het evenement is het niet gelukt om te oefenen. “Op 16 juli is iedereen van harte welkom. Traditiegetrouw verkleden de bezoekers zich in het thema van het Zomerkarnaval, dus er worden leuke jaren ‘80 outfits verwacht,” legt Femke uit. “We gaan ook altijd heel ver in detail qua aankleding van de locatie, want het moet echt voelen dat je in het thema bent. De verwachting is dat het flink warm wordt, maar het mooie is dat we nu een watertappunt op het plein hebben, dus dat is wel heel gunstig.” Jaarlijks komen er zo’n 400 feestvierders op dit festijn af, van jong tot oud en van Welberg tot Nieuw-Vossemeer. Daar komen ook de dweilbands vandaan, dus er zullen ook zeker wel bezoekers uit de andere kernen komen feesten. En dat is ook net de bedoeling!”