Esther Prent en Jac van Leent laten het enorme Vuelta-shirt op de Watertoren zakken.
Esther Prent en Jac van Leent laten het enorme Vuelta-shirt op de Watertoren zakken. Foto: Caren Vermaat

Warm welkom voor La Vuelta in Steenbergen

Door: Addo Sprangers Algemeen

STEENBERGEN - La Vuelta, de Ronde van Spanje, start dit jaar in Nederland. In het weekend van 20 en 21 augustus zal de internationale wielerronde door Brabant trekken, waarbij ook Steenbergen wordt aangedaan. Om de renners te verwelkomen is er op de Watertoren een levensgroot Vuelta-shirt gehangen, dat niemand over het hoofd kan zien. 

Afgelopen vrijdag onthulde wethouder Esther Prent samen met Jac van Leent, voorzitter van Wielercriterium Steenbergen, het immense spandoek ter promotie van het bijzondere evenement. Esther legt uit hoe bijzonder het is dat La Vuelta Steenbergen aandoet, en natuurlijk dat dit extra speciaal is omdat het samenvalt met het jubileumjaar ‘750 jaar Steenbergen’.

Stukje spandoek

“Het is een prachtig moment om onze mooie gemeente nog eens extra goed in de schijnwerpers te zetten. Met dit immense spandoek op de Watertoren zal niemand ons over het hoofd zien. En wat ik het leukste vind is dat iedereen straks kans maakt op een stukje van dit spandoek,” aldus de wethouder. Om de doorkomst nog feestelijker te maken worden alle inwoners van Steenbergen opgeroepen om hun huis te versieren in Vuelta-rood. Hiervan kan een foto worden gestuurd naar de Gemeente Steenbergen om kans te maken op een van de leuk gevulde shoppers die worden gemaakt uit het gerecyclede materiaal van het spandoek. 

La Vuelta

La Vuelta is een meerdaagse wielerwedstrijd die jaarlijks wordt gehouden in Spanje. Samen met de Tour de France en de Giro d’ Italia is het een van de drie Grote Rondes. De Ronde van Spanje werd voor het eerst verreden in 1935 en is sinds 1955 ieder jaar georganiseerd. La Vuelta heeft jaarlijks een andere route en zal dit jaar starten in Nederland met etappes door Utrecht en Brabant. 

Wielerfestiviteiten

Dit jaar zal de doorkomst van La Vuelta, die samenvalt met het 750-jarig bestaan van Steenbergen, extra groot worden gevierd. Jac van Leent vertelt dat samen met de Gemeente Steenbergen het plan is opgevat om er een heel weekend feest van te maken. Op zaterdag 20 augustus zullen voor de jeugd diverse Dikke Banden Races (wedstrijden op gewone fietsen) en Dernykoersen worden georganiseerd in het centrum van Steenbergen. Deelname aan de Dikke Banden Race is gratis voor alle schoolkinderen van 2 tot en met 14 jaar uit de gemeente Steenbergen. De Dernykoers zal op brommertjes worden gereden door vijftien plaatselijke en regionale coryfeeën. Op zondag de 21ste zullen de renners van La Vuelta rond 15.45 Steenbergen passeren. Op de carpoolplaats naast de watertoren langs rondweg N259 worden die middag diverse activiteiten georganiseerd. Er zijn diverse attracties, zoals een trek- en rodeostier, een fietsenrace en een luchtkussen. Om het geheel in Spaanse sferen te brengen zullen er Spaanse hapjes worden geserveerd onder muzikale begeleiding van DJ Chris Antonissen. [n]

Een overzicht van alle activiteiten, het parcours, de doorkomsttijden is te vinden op: www.steenbergen2022.nl/vuelta/