Sportvissers zorgden de voorbije jaren voor een explosieve toename van het aantal klachten.
Sportvissers zorgden de voorbije jaren voor een explosieve toename van het aantal klachten. Foto: Will Rombouts

Roep om meer openbare toiletten in gemeente Steenbergen

Door: Addo Sprangers Algemeen

DINTELOORD - Er zijn te weinig openbare toiletten in de gemeente Steenbergen, zo stelt Dorpsraad Dinteloord en Prinsenland in een brief aan het Steenbergse college. In het schrijven vraagt Dorpsraadvoorzitter Hakim Tampoebolon burgemeester en wethouders om werk te maken van de realisatie van openbare toiletten.

Een derde van de Nederlandse gemeenteraden (115 van de 344) heeft in de afgelopen vijf jaar aandacht besteed aan het gebrek aan openbare toiletten. Dat blijkt uit een onderzoek van De Toiletalliantie, een initiatief van onder andere de Maag Lever Darm Stichting. In een persbericht eerder deze maand bracht laatstgenoemde stichting tot uiting dat het onderzoek weliswaar een flinke verbetering in de afgelopen vijf jaar laat zien, maar dat tegelijkertijd twee derde van de gemeenteraden dus nog geen actie heeft ondernomen.

Herkenbaar

Voor de Dorpsraad Dinteloord en Prinsenland zijn de bevindingen van de Maag Lever Darm Stichting heel herkenbaar, zo maakt Dorpsraadvoorzitter Hakim Tampoebolon in de brief aan het Steenbergse college duidelijk. “Het probleem is lokaal in Dinteloord al in 2015 gesignaleerd toen naar aanleiding van klachten van omwonenden van de havenkom bleek dat met name sportvissers tegen schuttingen urineerden en in openbaar groen en zelfs particuliere tuinen hun behoeften deden.” Volgens Tampoebolon zou de Dorpsraad Dinteloord en Prinsenland dit destijds al aan de toenmalige wethouder Cors Zijlmans hebben gemeld met een kopie van de e-mail aan de toenmalige raadsleden Joey van Aken (PvdA), Tim Huisman (Steenbergen Anders) en Esther Prent (Gewoon Lokaal!). Met deze melding zou echter niets zijn gedaan. “Na het voltooien van het CentrumHavenplan voor wat betreft de havenkom in Dinteloord was er - mede door de uitstekende mogelijkheden voor de sportvissers - een explosieve toename van het aantal klachten,” vervolgt Tampoebolon. “Sportvisserij Zuid-West Nederland heeft toen in 2020 een aantal maanden een mobiel toilet (Dixie) gehuurd en deze in de nabijheid van de havenkom geplaatst. Eind 2020, begin 2021 waren er weer klachten en toen heeft de Gemeente Steenbergen tijdelijk een mobiel toilet geplaatst.”

Stappenplan

“Naast de klachten over het gedrag van de sportvissers bleek tijdens de coronacrisis in 2020 en 2021 dat er een grote behoefte was aan openbare toiletten,” weet Tampoebolon. “Veel mensen gingen buiten recreëren (wandelen, fietsen, et cetera), maar doordat de horeca, dorpshuizen, het gemeentehuis, tuincentra et cetera gesloten waren, ontbrak elke mogelijkheid voor een sanitaire tussenstop. Weliswaar zijn deze gelegenheden nu weer open, maar daarnaast blijft er een gebrek aan openbare toiletten die 24/7 toegankelijk zijn en waarbij uiteraard ook rekening gehouden wordt met personen met een beperking.” Dorpsraad Dinteloord en Prinsenland dringt er nu bij het Steenbergse college op aan dat het gemeentebestuur dit onderwerp serieus oppakt en een besluit neemt om tot realisatie van openbare toiletten over te gaan. Ter ondersteuning daarvan heeft de Maag Lever Darm Stichting reeds een stappenplan ontwikkeld.