Bij het zoeken naar huurwoningen vallen inwoners van de gemeente Steenbergen volgens de Volkspartij buiten de boot.
Bij het zoeken naar huurwoningen vallen inwoners van de gemeente Steenbergen volgens de Volkspartij buiten de boot. FOTO ADDO SPRANGERS

‘Ongelijkheid voor woningzoekenden Steenbergen’

STEENBERGEN - De woningstichtingen Stadlander en Woonkwartier werken met een hoger minimaal huurtarief dan woningstichtingen buiten hun werkgebied en dat zorgt voor ongelijkheid, zo stelt de Volkspartij. Zij vraagt het college om in overleg te treden met de woonstichtingen zodat woningzoekenden gelijke kansen hebben op een woning in de gemeente Steenbergen.


DOOR ADDO SPRANGERS


In een brief aan burgemeester en wethouders doet Danker Kouwen namens de Volkspartij uit de doeken hoe inwoners uit de gemeente Steenbergen kunnen een huurwoning kunnen huren via de woningstichtingen Stadlander en Woonkwartier en daarbij momenteel tegen een rechtsongelijkheid aanlopen. “Via de site klikvoorwonen.nl kunnen inwoners hun inkomen invullen en daarbij zien voor wat welke soort woningen ze in aanmerking kunnen komen,” schrijft het raadslid. 

“Een alleenstaande inwoner in onze gemeente Steenbergen vult een inkomen in net boven de minimale inkomensgrens van 24.075 tot en met 40.765 euro, de inwoner uit de gemeente Steenbergen kan dan kiezen uit een woningaanbod van 442,47 euro tot en met 763,47 euro.” 

Volgens Kouwen is dit woningaanbod van toepassing op veel gemeenten, zoals Roosendaal, Tholen, Bergen op Zoom en Woensdrecht.


Andere grenzen

Inwoners van de gemeente Steenbergen zouden echter niet de mogelijkheid hebben om te kiezen voor de gemeente Steenbergen, aangezien het aanbod hier pas geldt vanaf 633,26 euro. “Dit komt omdat de woningstichtingen Stadlander en Woonkwartier met andere grenzen werkt,” stelt hij. “Dit scheelt bijna 200 euro per maand en dit zorgt ervoor dat deze groep inwoners onze gemeente uit worden gejaagd. Het lijkt erop dat de woningstichtingen op deze manier bepalen wie er in onze gemeente Steenbergen mogen blijven wonen en wie niet.”


Overleg zoeken

Namens fractie van de Volkspartij wil hij nu daarom van het college weten of het klopt dat de stichtingen Stadlander en Woonkwartier met een hoger minimaal huurtarief werken dan woningstichtingen buiten hun werkgebied, en of burgemeester en wethouders op de hoogte zijn van deze werkmethode. Daarnaast is hij benieuwd of het college van mening er mee eens is dat zoveel mogelijk jongeren de kans moet worden geven in hun eigen gemeente Steenbergen te blijven wonen. 

Verder wil hij van burgemeester en wethouders weten of zij het eens zijn met de Volkspartij dat hier een ongelijkheid is ontstaan. 

Tot slot dringt hij er namens de Volkspartij bij het college op aan om overleg te zoeken met de woningstichtingen Stadlander en Woonkwartier om ervoor te zorgen dat deze ongelijkheid verdwijnt en dat inwoners gelijke kansen moeten krijgen om ook in de gemeente Steenbergen zelf een woning te bemachtigen. [n]


'Het lijkt erop dat
woningstichtingen
bepalen wie er in onze gemeente mogen blijven wonen en wie niet'