Afbeelding
Foto: Christel Schiphorst

Rien van Hooijdonk is Derney gangmaker

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN - Zaterdag 20 augustus bruist de binnenstad van Steenbergen als nooit te voren. Wielerwedstrijden voor jong en oud luiden dan de doorkomst van de Vuelta (langs de Watertoren) op zondag 21 augustus in. 

Voor flink wat spektakel zullen de Derny races zorgen. De laatste Derny races in Steenbergen vonden plaats in 1993, dus hoog tijd voor motorgeronk en razendsnelle wielrenners. Rien van Hooijdonk (63) rijdt al vele jaren op de razendsnelle gangmaakmotortjes, die tot wel 100km/u kunnen gaan. Rien legt uit: “Het gaat als volgt: Wij, de rijders op de derny motor, rijden een rondje over het parcours, terwijl de wielrenners staan te wachten aan de start. Daar pikt iedere gangmaker zijn rijder op. Op dat moment begint de race. Natuurlijk doen we -als gangmaker- ons best om onze renner zo goed mogelijk uit de wind te zetten en in de bochten aan ons wiel te houden.” 

“Idealiter ‘plakt’ de wielrenner op 1 à 2 cm achter de derny motor.” Rien wijst op zijn achterspatbord met vegen rubber van de voorband van de renners die hij begeleidde. “Kijk, zo hoort dat! Het leuke aan een dernyrace, naast het spektakel voor de toeschouwers, is dat ook de wat mindere renners op deze manier een heel eind kunnen komen en hoog kunnen finishen. 

Dat deze races echte publiekstrekkers zijn, blijkt wel uit het animo dat er in heel West-Brabant is voor deze gangmakers. “En ja, het moet brommen en ruiken,” lacht Rien, “dat hoort erbij!”