Afbeelding
Foto: Caren Vermaat

Wielerfeest in Steenbergen

Door: Caren Vermaat Algemeen

Het was afgelopen weekend één groot Vuelta feest in Steenbergen. Zondag vertrok de derde etappe van La Vuelta vanuit Breda om onderweg diverse dorpen en steden aan te doen waaronder Steenbergen.

Dikke banden Race

In Steenbergen stond het hele weekend in het teken van La Vuelta. Op zaterdag 20 augustus organiseerde Stichting Wielercriterium Steenbergen in het centrum van Steenbergen de dikke banden race waaraan jongens en meisjes van 2 tot 14 jaar konden deelnemen op fietsen met een minimale banddikte van 28 millimeter. Racefietsen waren niet toegestaan wel gewone fietsen, mountainbikes en crossfietsen.

Volgens Jac van Leent van Stichting Wielercriterium Steenbergen waren er uiteindelijk maar liefst 92 kinderen die hebben deelgenomen uit omgeving Steenbergen maar ook uit Tholen, Bergen op Zoom en zelf België. “Het was een groot succes met heel de Kaaistraat bomvol”. De allerkleinsten namen het soms wel heel letterlijk vertelt hij lachend: “met hun loopfietsjes aan de hand liepen ze hard richting de finish”.

Derny Koers

Later op de dag was ook in het kader van 750 jaar Steenbergen, de Derny Koers. Een aantal mensen die vroeger hebben deelgenomen aan de bekende Paasronde van Steenbergen en daar goede resultaten hebben behaald, waren nu uitgenodigd om deel te nemen aan de Derny Koers. De Paasronde van Steenbergen was vroeger een bekende ronde in de regio die altijd op tweede Paasdag werd gereden. In de Derny Koers afgelopen zaterdag reden 15 (oud) wielrenners achter de Derny motoren aan door de straten van Steenbergen. Onder de deelnemers waren ook Ruud Havermans uit Nieuw-Vossemeer en Jacques van de Poel, broer van de bekende wielrenner Adrie van de Poel. Uiteindelijk weet Piet Faassen uit Oud-Vossemeer ervan door te gaan met de winst.

La Vuelta

Op zondag 21 augustus was de grote dag dat het peloton van La Vuelta Steenbergen passeerde. Vanaf 13 uur waren er op de carpoolplaats bij de Watertoren diverse feestelijke activiteiten georganiseerd door Stichting Wielercriterium Steenbergen. Er was een pumptrack voor de jeugd. Dit is een soort mobiele achtbaan waaraan alles op wielen kan deelnemen. Er was een Spaanse rodeostier, een springkussen voor de allerkleinsten en fietsenrace waarbij telkens 2 deelnemers het tegen elkaar konden opnemen.

Een lokale DJ verzorgde gezellige Spaanse muziek en ook de Spaanse hapjes en drankjes vielen goed in de smaak bij de grote menigte van bezoekers uit heel de regio. Op een groot scherm kan iedereen precies volgen waar de renners zich bevinden en ziet iedereen het peloton langzaam Steenbergen naderen. Het is een drukte van jewelste bij de rotonde met de skyline van Steenbergen, en met uitzicht op de Watertoren met het levensgrote La Vuelta shirt. Rond 14.15 passeren de eerste promotiewagens met toeters en bellen. Om 15.15 verschijnt de eerste kopgroep van la Vuelta met vlak daarachter het hele peloton dat binnen een paar minuten Steenbergen alweer achter zich heeft gelaten. ‘Het blijft iets unieks om dit zo van dichtbij mee te mogen maken, ook al is het maar een paar minuten’, laat een van de omstanders weten.

Afbeelding