Het stadspark blijft de groene long van Steenbergen.
Het stadspark blijft de groene long van Steenbergen. Foto: Christel Schiphorst

Toch geen Gezondheidscentrum in hart stadspark Steenbergen

Door: Addo Sprangers Algemeen

STEENBERGEN - De plannen voor een Gezondheidscentrum in het hart van het stadspark in Steenbergen zijn zowel ruimtelijk als financieel geen haalbare kaart. Dat blijkt uit het haalbaarheidsonderzoek dat zorgorganisatie tanteLouise, Huisartsenpraktijk Molenweg, Service Apotheek Molenweg en het Bravis Ziekenhuis onlangs hebben afgerond. De gezamenlijke initiatiefnemers en de Gemeente Steenbergen gaan na de zomer op zoek naar mogelijke alternatieven.

In januari van dit jaar nam het college van burgemeester en wethouders het besluit om in principe mee te werken aan de plannen voor de mogelijke ontwikkeling van het Gezondheidscentrum in het stadspark. Van een concreet plan was weliswaar nog geen sprake, wel was er de gedachte om een verpleeghuis te clusteren met een aantal eerstelijns zorgvoorzieningen, precies op de plaats van het vroegere Ravelijn. Een onderdeel van het plan was dat het nieuwe Gezondheidscentrum zou worden gebouwd in de vorm van dat vroegere verdedigingswerk om zo een stukje van het Steenbergse vestingverleden opnieuw zichtbaar te maken.

Lastig

Zowel de Gemeente Steenbergen als de initiatiefnemers onderschrijven het belang van een eigentijdse én toekomstbestendige eerstelijns zorgvoorziening in het centrum van Steenbergen. Onderzoek wijst echter uit dat de locatie in het hart van het park niet optimaal is. Zo zetten de huisartsen en de apotheek vraagtekens bij de bereikbaarheid van de locatie, met name in spoedgevallen. Ook de te verwachten sterke toename van het aantal inwoners van Steenbergen in de komende jaren is volgens huisarts Laura Mentink een zwaarwegende factor. “Op termijn zijn daardoor meer huisartsen en andere eerstelijnspartners nodig. Dan biedt deze plek, die voor ons nu al krap bemeten zou zijn, geen ruimte voor uitbreiding. Jammer, want op zich is dit een prachtig plan.” Die mening is ook zorgorganisatie tanteLouise toegedaan. “Wij geloven absoluut in de kracht van clustering van zorgactiviteiten,” aldus bestuurder Ingeborg Roks. “Maar als dat op deze plek niet of niet in volle omvang te verwezenlijken is, dan heeft het geen zin om nog aan allerlei knoppen te draaien. Ook financieel wordt het dan een lastig verhaal.”

Toekomst

De initiatiefnemers staan naar eigen zeggen onverminderd open voor samenwerking. “We blijven ook zeker met elkaar in gesprek. De noodzaak van goede huisvesting blijft. Lukt dat op één locatie, dan zou dat mooi zijn. Is daar geen geschikte plaats voor te vinden, dan is het zoeken naar alternatieven.” Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor de Gemeente Steenbergen, weet het college van burgemeester en wethouders. “Dat gezondheidscentrum is een belangrijke voorziening voor Steenbergen en al haar inwoners,” laat wethouder Kees Gommeren namens het college weten. “De zorgvraag groeit en daarmee ook de behoefte om dit met elkaar te realiseren.”

Opgelucht

De fractie van Progressief Samen toont zich opgelucht dat er een streep is gezet door de plannen om een Gezondheidscentrum te bouwen in het hart van het stadspark dat hierdoor de rol van groene long van de stad kan blijven vervullen. “Bij de algemene beschouwingen hebben we al laten weten dat we graag zouden zien dat het park wordt teruggebracht naar de historische situatie van 1957, het jaar van de opening van het park,” zo melden fractieleden Joop Stoeldraijer, Roel Geers en Edwin van Thillo in een gezamenlijke verklaring. “In het raadsakkoord staat vermeld dat we graag samen met zorgpartijen willen zoeken naar een geschikte locatie voor een gezondheidscentrum. Deze locatie was dat geenszins, vonden we bij Progressief Samen. En nu vaart maken met de opknap van het park, daar wacht de gemeenschap al jaren op.”