Open Monumentendag Hervormde Kerk Dinteloord

DINTELOORD -  Op 10 september 2022, de Open Monumentendag, zal in de Hervormde kerk van Dinteloord een bijzondere expositie worden gehouden.


In deze unieke expositie zijn woord en beeld samengebracht en vormen ze samen een verhaal. De expositie is ingericht met werken vanuit de natuur, portretten en stillevens. Bij ieder schilderij is een gedicht geschreven en zijn herkenbare voorwerpen toegevoegd. Schilderijen - De schilderijen zijn gemaakt door Pieter van den Berg (65), in het dagelijks leven docent begeleidingskunde aan het Hoornbeeck College in Rotterdam. In zijn vrije tijd probeert hij op zijn eigen manier de realiteit te vangen op het doek. Dat betekent dat hij graag in de natuur is en er tijdens het schilderen een eigen kleur aan geeft. Regelmatig heeft hij lessen gevolgd bij Ilona Visser in Nieuwpoort. Zij inspireerde Pieter tot een geheel eigen stijl van schilderen. Daarna volgden er lessen van Johan de Visser, docent tekenen en schilderen. Op dit moment volgt Pieter workshops bij Fine Art Academy (FAA). Het meest werkt Pieter op basis van acrylverf, verder uitgewerkt in olieverf. Het schilderen van portretten heeft zijn voorliefde, hoewel dit nog in ontwikkeling is. Een enkele keer maakt Pieter een vrij werk, waarbij de kijker zelf zijn invulling mag geven aan wat hij ziet. Gedichten - De gedichten bij de schilderijen zijn geschreven door Anja den Otter (41). Zij is communicatiemedewerkster bij een jeugdwerkorganisatie en is 15 jaar docent Nederlands geweest in het middelbaar onderwijs. Al vanaf haar tienerjaren is het schrijven van gedichten voor haar een manier om alles wat om haar heen gebeurt te verwerken. Samen met Pieter deelt zij de liefde voor woord en beeld. Waardevol - De expositie is uniek omdat elk gedicht een verhaal geeft aan het schilderij dat tentoongesteld is. Vaak is het een mooie herinnering of een gedicht met een meer bezinnende boodschap. 


De expositie heeft de naam ‘Waardevol' meegekregen. Op allerlei manieren komen waardevolle momenten en voorwerpen naar voren. Gouden vleugels, schitterende diamanten, waardevolle herinneringen. Orgelspel - Tijdens de Open Monumentendag zal het orgel ook een aantal keren bespeeld worden door dhr. Hans Prince en wel van 10.00 tot 10.20 uur, 12.00 tot 12.20 uur, 14.00 tot 14.20 uur en van 16.00 tot 16.20 uur. De kerk is deze dag geopend van 9.00 uur tot 16.30 uur. Namens de zendingscommissie van de Hervormde Gemeente wordt u van harte uitgenodigd![n]