Zweefmolen en vrolijk statafeltje: gemoedelijke kermis in Vosmeer.
Zweefmolen en vrolijk statafeltje: gemoedelijke kermis in Vosmeer. FOTO CHRISTEL SCHIPHORST

Gemoedelijke sfeer op Vosmeerse kermis

NIEUW-VOSSEMEER - Naar de kermis in Nieuw-Vossemeer is een ontspannen uitje. Van zaterdag tot en met maandag was het de voorbije dagen kermisweekend in deze kleine kern. Genieten als vanouds voor de meeste Vossenaren. 


DOOR CHRISTEL SCHIPHORST


Het kermisterrein strekte zich uit van het Kreekplein tot in de Voorstraat. Qua attracties was het vooral op de jongste kinderen gericht met een mini-zweefmolen en een prachtige draaimolen. Ook een kleine eendjes-vang kraam stond in de straat. En omdat bij een kermis traditioneel iets lekkers hoort, stonden er natuurlijk ook de Oliebollenkraam, het Oud-Hollands snoepgoed en een popcorn- en suikerspinkioskje bij de botsauto’s. Voor elk wat wils. 

Deze kermis kenmerkt zich niet door harde muziek en schreeuwende attracties, maar veel belangrijker lijken de ontmoetingen te zijn. Boven de vooral Nederlandstalige muziek, hoor je ook de lachende kinderstemmen. Daarom waren ook de kermisattracties niet het meest bezocht, maar de twee cafés van het dorp. Ook de vrolijke statafeltjes die tussen de attracties stonden, zelfs voorzien van een bloemetje, maakten de ouderwetse gezelligheid compleet. 


Prijsdansen

Maar ondanks de gemoedelijkheid zou er maandag een stevige strijd plaatsvinden: Prijsdansen!

Op maandagochtend  vanaf half 9 vond het kermisontbijt plaats in ‘t Wagenhuis, waarna belangstellenden zich konden inschrijven voor het Prijsdansen. Wereldberoemd in heel gemeente Steenbergen en nabije omgeving. Dit immateriële culturele erfgoed van Nieuw-Vossemeer is al traditie van 1911. Er waren dan ook hoge verwachtingen over het aantal deelnemers, en die zijn bewaarheid geworden. Maar liefst 57 paren namen deel aan dit spektakel. Een fenomenale opkomst! 

Prijsdansen is een danswedstrijd voor paren, waarbij op de dansvloeren vijf kegels zijn neergezet of erboven zijn opgehangen, in een willekeurige opstelling. Drie à vier dansparen dansen tegelijk, maar ieder paar moet een andere dans uitvoeren. Meestal zijn dat de foxtrot, de jive en een wals. Al dansend mogen zij elkaar én de kegels niet raken. 


Geschiedenis

Vanaf 1811 was het in Nieuw-Vossemeer gebruikelijk om jaarlijks in september twee dagen kermis te houden. Er werd dan ook gedanst, maar daarbij werd er ook stevig gedronken en ruzies en vechtpartijen bleven niet uit. Naar aanleiding van de groeiende onrust, maakten de pastoor en burgemeester van Nieuw-Vossemeer sterke bezwaren, die ertoe leidden dat in 1854 de gemeenteraad de jaarlijkse kermis afschafte. Een flinke straf voor de jongste kinderen, die part noch deel hadden aan de vechtpartijen. Maar in 1911, ruim 50 jaar later, werd de kermis weer ingevoerd. En de caféhouders van Nieuw-Vossemeer hadden een oplossing bedacht tegen dronkenschap en vechtpartijen: het prijsdansen. In de loop van de tijd werd het sociale aspect bij het dansen steeds belangrijker, dansplezier stond voorop. Rondom bierflessen werden op orgelmuziek de mazurka, de veleta en de wals gedanst. 

Veel is er veranderd de afgelopen 110 jaar, maar de gezelligheid van de kermis en het dansen is van onschatbare waarde voor jong en oud in Nieuw-Vossemeer.[n]