Parochie Sint Anna klaar voor Sint Annaprocessie

STEENBERGEN - In het kader van 750 jaar Steenbergen en 25 jaar gemeente Steenbergen heeft de parochie Sint Anna in Steenbergen de Sint Annaprocessie georganiseerd om 750 jaar kerkelijk leven uit te dragen. Komende zondag trekt tussen 14.00 uur en 15.30 uur deze processie door de straten van Steenbergen. Het belooft een bijzondere stoet te worden met deelnemers uit Steenbergen en omgeving en uit Belgiƫ.


DOOR ADDO SPRANGERS



De stoet bestaat uit verschillende onderdelen. Zo zal een afgevaardigde van de Johannes de Doperparochie in kledij van toen en de woorden van Johannes de Doper voordragen in de processie. Naast zeven oude en nog bestaande parochiekernen lopen er ook anderen mee, waaronder de Broederschap, de sociƫteit van de Schaepshoofden en 't Groot Volk uit Lier. Zij nemen naast relieken en een beeld van de heilige Gummarus ook twee reuzen mee. Vendelzwaaiers, de Vaertsinghers, toneelgroep Myra Ceti, dansgroep Sjappoo, de suisse, de heraut en andere vertegenwoordigers van culturele en maatschappelijke organisaties doen ook mee. Er is ook een aantal kerken uit de gemeente aanwezig, zoals de Vredeskerk uit Steenbergen, HJ de Doperparochie uit Nieuw-Vossemeer, de H. Georgius uit Kruisland, Maria ten Hemelopneming uit De Heen, De Cornelius uit Welberg en de H. Petrus en Paulus uit Dinteloord. Elke kerk trekt met een herkenning mee in de processie. Naast veel taferelen van vroeger is er tevens ruimte voor een meer eigentijds geluid. De Steenbergse slagwerkschool Marco Brok gaat percussiewerken ten gehore brengen. Vaandeldragers vragen aandacht voor het Jubileumjaar en dragen ook andere vlaggen mee uit de gemeente en Noord-Brabant. Langs de route zorgen orkestjes van de Steenbergse harmonievereniging Volharding voor extra sfeer.

Er is nog meer speciaals te beleven komende zondag. Voordat de processie door de straten trekt, kan om 10.00 uur een feestelijke Eucharistieviering worden bijgewoond in de Gummaruskerk. Ook dit is een speciale beleving, waarbij met bazuingeschal de relieken uit Lier de kerk worden binnengedragen. De dienst zelf wordt opgeluisterd door een speciaal koor, samengesteld uit leden van meerdere kerkkoren. Surf voor meer informatie naar www.steenbergen2022.nl.[n]