De vier wethouders met de begroting.
De vier wethouders met de begroting. FOTO CAREN VERMAAT

Steenbergen presenteert volledig sluitende begroting

STEENBERGEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft op 6 oktober 2022 de begroting voor 2023 en de drie jaren daarna vastgesteld. In de begroting staat wat de plannen voor de komende vier jaar gaan kosten en of de gemeente financieel gezond is. De wethouders van de gemeente Steenbergen gaven afgelopen week een toelichting op de begroting 2023 en meerjarenraming 2024-2026.  


DOOR CAREN VERMAAT


In deze begroting zijn zoals gezegd de plannen van het college opgenomen. Wethouders Prent, Gommeren, Remery en Baali lichten de verschillende portefeuilles toe. Wethouder Gommeren geeft aan dat de financiële positie van gemeente Steenbergen goed was, goed is en waarschijnlijk ook in de toekomst goed zal blijven. “De begroting is volledig sluitend zonder zelfs de reserves te hoeven aanspreken.”


Collegeprioriteiten

Het college heeft voor de komende vier jaar negen prioriteiten centraal staan. Met het opstellen van het participatiebeleid wil de gemeente de inwoners eerder en beter gaan betrekken bij het gemeentebeleid. Daarnaast zal de toegang tot het sociaal domein worden verbreed. Het actieplan wonen is gericht op het bereikbaar maken van voldoende woningen voor starters, senioren en bijzondere doelgroepen. Om sterke kernen te behouden worden er ontwikkelplannen opgesteld. Ook zal de gemeente werken aan doelen op het gebied van duurzaamheid door zich te richten op de pijlers energie, klimaat en circulaire economie. Een andere prioriteit is om te gaan kijken of een randweg of omleidingsroute oplossing kan bieden voor de overlast van zwaar verkeer. Ook zal er een vastgoed- en accommodatiebeleid worden opgesteld om het maatschappelijk vastgoed zo goed mogelijk in te zetten. Er zal daarnaast vol worden ingezet op de uitvoering van het beleidskader Economische kracht. Als laatste prioriteit zal de organisatieontwikkeling een nieuwe fase ingaan om de organisatie van de gemeente goed af te stemmen op de maatschappelijke opgaven.


Financiële risico’s

Ook gemeente Steenbergen heeft last van inflatie. Wethouder Gommeren geeft aan dat de inflatie fors is omdat we momenteel in diverse verschillende crises verkeren, waaronder de energiecrisis. “Die is fors, maar er zijn al eerder flinke bedragen gereserveerd, die nu worden aangevuld tot een bedrag van 1 miljoen euro. Dat moet voldoende zijn om de begroting op peil te houden. Als het nodig is, beschikt de gemeente ook nog een risicoreserve van 2,9 miljoen euro.”


Uitdaging

De wethouders geven aan dat ze er trots op zijn om zo’n mooie begroting te kunnen presenteren. "Dit betekent natuurlijk niet dat we op onze handen gaan zitten, want zoals de titel van het coalitieakkoord aangeeft gaan we van ‘Van ambitie naar actie’. Er is gelukkig genoeg budget om genoeg actie te ondernemen. Een uitdaging blijft wel om overal de juiste capaciteit en mankracht te krijgen door de krapte op de arbeidsmarkt. We zullen dus een balans moeten vinden tussen wat we willen en wat we aankunnen."


Lasten voor de burgers
De lasten voor de inwoners worden aan het eind van het jaar exact berekend. In de begroting is uitgegaan van het gemiddelde inflatiepercentage van 4,2% voor de Onroerende Zaakbelasting (OZB). In december worden bij het vaststellen van de belastingverordeningen de definitieve woonlasten vastgesteld. Wethouder Gommeren: "Elk jaar kijken we naar mogelijkheden om de lasten voor onze inwoners en ondernemers zo laag mogelijk te houden. Dat doen we ook nu weer.” De begroting wordt door de gemeenteraad behandeld op donderdag 10 november 2022. [n]