Afbeelding
Foto: BredaVandaag

SGP krijgt meeste
stemmen op Tholen

THOLEN - De BoerBurgerBeweging is de grootste partij in de provincie Zeeland. Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. In veel gemeenten kreeg de partij van Caroline van der Plas de meeste stemmen, maar in Tholen was dat niet het geval. De SGP bleef onder Tholenaren veruit de populairste partij met 29,0 procent van de stemmen. 22,8 procent van de Tholenaren stemde op BBB; 7,2 procent van de stemgerechtigden kleurde een bolletje rood voor het CDA. 

DOOR BREGJE KOP

De BoerBurgerBeweging is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. De partij wordt de grootste in tal van provincies, waardoor Zeeland. En daarmee zal de partij ook de grootste worden in de eerste kamer.

Zeeland was één van de eerste provincies die alle stemmen geteld had. Aan de uitslag is te zien dat de BoerBurgerBeweging de provincie binnenkomt met 9 zetels. Op de tweede plek staat de combinatie van GroenLinks en PvdA. Zij behalen samen in Zeeland 6 zetels; dat is hetzelfde aantal als 4 jaar geleden. De SGP groeit procentueel iets in Zeeland, maar blijft op hetzelfde aantal zetels staan als in 2019. De grootste verliezer in de provincie is Forum voor Democratie. De partij zakt 4 zetels en blijft daarmee steken op 1 zetel in de Provinciale Staten. Ook het CDA verliest flink. De partij zakt 2 zetels en houdt er daardoor vijf over. 


Tholen
In veel omliggende gemeenten van Tholen is BBB de grootste partij geworden. Maar op Tholen bleef de SGP veruit de grootste. Die partij behaalde maar liefst 29 procent van alle stemmen. En dat is niet de eerste keer dat de SGP de grootste wordt op het eiland. Vier jaar geleden werd de partij ook de grootste, toen met 28,3 procent van de stemmen.


Ook nieuwkomer BoerBurgerBeweging doet het op Tholen behoorlijk goed. De partij van Caroline van der Plas kon rekenen op 22,8 procent van de stemmen. Een partij die het minder goed deed op Tholen dit jaar is het CDA. De partij zakte van 11,8 procent van de stemmen in 2019, naar 7,2 procent nu. Een daling van 4,6 procent dus.

Maar CDA is niet de grootste verliezer op het eiland. Forum voor Democratie daalde namelijk met 9,3 procent. Vier jaar geleden kleurden nog 12,1 procent van alle stemgerechtigden het vakje van FvD rood, nu was dat nog maar 2,8 procent. Ook de partij van Geert Wilders, de PVV, deed het dit jaar slechter op Tholen. De partij zakte 5,4 procent in het aantal stemmen: van 10,1 procent naar 4,7 procent.


Opkomst
In Tholen waren er tijdens de Provinciale Statenverkiezingen 19.985 kiesgerechtigden. Daarvan gingen er 13250 naar de stembus, wat goed is voor een opkomstcijfer van 66,30 procent. Daarmee ligt de opkomst tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten hoger dan in 2019. Toen was het opkomstcijfer 62,94 procent. Ook toen kreeg de SGP de meeste stemmen in Tholen. 


Waterschappen
Op woensdag 15 maart konden kiesgerechtigden niet alleen stemmen op de Provinciale Staten, maar ook op de Waterschappen. Bij het Waterschap waren op Tholen ook SGP en BBB de grootsten.[n]