Afbeelding
Foto: Anneke Veronica de Smit - Vermue

Steeds meer Aziatische hoornaars in Zeeland: schadelijk voor andere insecten

Door: Bregje Kop Algemeen

ZEELAND - De afgelopen tijd worden er in Zeeland steeds vaker nesten van de Aziatische hoornaar gevonden. Deze hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommel- en wespensoorten en andere bestuivende insecten. Aziatische hoornaars eten deze insecten namelijk graag. “Maar deze insecten hebben wij juist zo hard nodig!” Daarom roept de provincie inwoners op om Aziatische hoornaars te melden.

De Aziatische wespensoort die de laatste tijd veel voorkomt in Zeeland is twee tot drie centimeter lang. “Ze zijn daarmee groter dan een normale wesp, kleiner dan de Europese hoornaar”, aldus de provincie. “Je herkent de Aziatische hoornaar aan zwarte voelsprieten en borststuk. Ook de poten zijn zwart, maar het uiteinde van de poten is geel.”

In het voorjaar vliegen jonge koninginnen uit en maken zij een nest. Dit voorjaarsnest is klein en wordt gebouwd op beschutte plekken. Je komt deze nesten bijvoorbeeld tegen in schuurtjes, tuinhuisjes, struiken of onder afdaken. “Zo’n nest is op dat moment nog relatief gemakkelijk te verwijderen”, aldus de provincie Zeeland. “Rond eind mei verhuizen de Aziatische hoornaars naar een secundair nest hoog in een boom. Dit nest is daardoor vaak moeilijk te vinden. Dit nest kan uitgroeien tot de grootte van een skippybal. Het verwijderen van deze nesten is vaak ingewikkeld en specialistisch werk.”

Gevaarlijk?
Aziatische hoornaars zijn normaal niet agressief. “Als hun nest (hoog in de bomen) echter wordt verstoord, kunnen ze defensief worden en aanvallen”, aldus de provincie. ‘Een steek van een hoornaar is pijnlijk, maar alleen gevaarlijk als u hiervoor allergisch bent. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een arts.”

Melden
De provincie roept Zeeuwen op om Aziatische hoornaars te melden. Dit kan door een foto te uploaden op waarneming.nl. Ook vraagt de provincie inwoners om te beestjes niet zelf door te maken. “Levende exemplaren kunnen gebruikt worden om eventueel vermoedens te bevestigen en nesten te vinden”, aldus Zeeland.

Specialisten controleren alle meldingen en zetten deze door naar de verantwoordelijke instanties. “Als er in Zeeland een nest met Aziatische hoornaars wordt gevonden, schakelt Provincie Zeeland een professionele plaagdierbestrijder in. Deze bekijkt of de hoornaars nog actief zijn en of het nest verwijderd moet worden.”