Afbeelding
Foto: Waterschap Scheldestromen

Waterschap bouwt nieuw gemaal aan Zoetendijk in Oud-Vossemeer

Door: Bregje Kop Algemeen

OUD-VOSSEMEER - Aan de Zoetendijk in Oud-Vossemeer wordt een nieuw gemaal gebouwd. Dat heeft waterschap Scheldestromen bekend gemaakt. Ook in Philippine wordt een nieuw gemaal gebouwd. Hiervoor wordt 5,5 miljoen euro uitgetrokken. 

Aan de Zoetendijk in Oud-Vossemeer wordt een nieuw gemaal gebouwd. De waterlopen naar het gemaal toe worden verbreed, de oevers er omheen worden hersteld en er worden twee duikers onderdoor de Zoetendijk geperst. De komst van het nieuwe gemaal moet het gemaal aan de Kadijk in Poortvliet ontlasten. “Dat gemaal krijgt nu te veel water te verwerken, waardoor het water op lage percelen in de Weihoek niet snel genoeg kan worden afgevoerd”, aldus het waterschap. De kosten voor het project bedragen ongeveer 3,2 miljoen euro.  

De gemalen worden gebouwd om het watersysteem toekomstbestendig te maken. “Hiermee verbetert de afvoer van water in extreme situaties Waterbeheer 21e eeuw het peilbeheer onder dagelijkse omstandigheden, Gewenst Grond- en Oppervlaktewater Regime en het draagt bij aan de doelen van schoon water in de Kaderrichtlijn Water.” Vanuit de tijdelijke impulsregeling klimaatadaptatie wordt voor beide gemalen een bijdrage van 1.278.000 euro voorzien. Na goedkeuring van de algemene vergadering worden beide projecten aanbesteed. Volgens planning start de bouw van beide gemalen in het voorjaar van 2024.    

Philippine  
Ook aan de Spanjaardsweg in Philippine wordt een nieuw gemaal gebouwd. In het project wordt ook een koppeling met de Angelinapolder voorzien en worden enkele nabijgelegen waterlopen verruimd. Door de maatregelen kan de aanvoer van zoet water gehandhaafd blijven. De kosten van het project zijn geraamd op ongeveer 2,3 miljoen euro.