Afbeelding
Foto: Stock

In januari last van hooikoorts: ‘Vroegbloeiers brengen pollen in de lucht’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De pijnstillers gaan als warme broodjes over de toonbank door het welbekende griepseizoen. Van verkoudheid tot koorts, menig Bergenaar loopt te snotteren. Bioloog Maurice Martens meldt op pollennieuws.nl dat niet alleen griep de oorzaak kan zijn van een snotneus, maar ook de pollen van vroegbloeiers. Hooikoorts dus. En dat al in januari. 

Het warmer wordend weer, dat we nu na de koudeperiode hebben, veroorzaakt een toename aan pollen in de lucht meldt bioloog Maurice Martens van Flora Nederland op pollennieuws.nl. Met name Boomhazelaars en inheemse Hazelaars. Hoewel een deel van hun katjes bevroren is tijdens de koude periode van enige tijd geleden, openen de katjes verder en laten daarbij pollen vrijkomen in de lucht. Dit pollen kan hooikoortsachtige klachten veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor de allergenen op het pollen. 

Het hangt van de weersontwikkeling af hoe ernstig deze pollenbelasting gaat worden. Houden we hoge temperaturen en zal er geen vorst optreden, dan gaan ook uitheemse Elzen en inheemse Hazelaars hun katjes verder ontwikkelen. 


Pollennieuws.nl