Elseline leest voor aan kleuters van De Krabbenkooi
Elseline leest voor aan kleuters van De Krabbenkooi Foto: Judith Hopmans

Op basisschool De Krabbenkooi bewaken ze het Bergs dialect: ‘Eila kinders!’

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Elke maand leest Elseline Withagen van Dialectgenootschap De Berregse Kamer voor aan zes groepen leerlingen van de onderbouw op basisschool De Krabbenkooi. Dit doet zij sinds het begin van dit schooljaar.  Elseline leest voor in het Bergs en brengt daarmee de kinderen in contact met hun eigen dialect.  

Veel leerlingen zijn onbekend met de Bergse taal. Woorden als meske of oudoe kennen ze nog wel, maar een dilleke (fiets) of bolleke (snoepje) zijn vaak onbekend. Het Bergse dialect verdwijnt langzaam naar de achtergrond. 

Mooie samenwerking
De Berregse Kamer bewaakt dat cultureel erfgoed. Ze leggen het vast en dragen het op allerlei manieren uit. Iets wat prima aansluit bij de kernwaarden van basisschool De Krabbenkooi. Een mooie samenwerking dus in de strijd om het behoud van ons prachtige dialect. Met het voorlezen bereikt Elseline meerdere doelen die belangrijk zijn voor de taalontwikkeling van het jonge kind. Het leesplezier wordt vergroot en de woordenschat uitgebreid.  Elseline kiest verhalen die aansluiten bij de tijd van het jaar of de jaarfeesten. De meeste verhalen komen uit het Bergs voorleesboek “Retteketet en andere ver’ale”, maar ze schrijft zelf ook verhaaltjes.

Naast het voorleesboek voor de kinderen heeft De Berregse Kamer ook een lied voor de  schooljeugd geschreven. Elke keer leren de kinderen weer een nieuw couplet van Elseline. 

De leerlingen zijn inmiddels gewend aan haar begroeting (”Eila kinders!”) als ze het klaslokaal betreedt. Bij het vertrek van de verhalenvertelster roept de klas steevast in koor: “Selu Elseline!”