Afbeelding
Foto: Stadsgidsen Bergen op Zoom

Vastenavendwandeling: Eeuwenoude tradities, “leutege plekskes” en andere weetjes

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het hele jaar leiden wij, Stadsgidsen, mensen rond in monumenten of laten de mooiste plekjes van de stad en de vestingwerken zien tijdens allerlei wandelingen. Sommige plekjes of gebeurtenissen in de stad echter verdienen een eigen wandeling. De vastenavendwandeling is er één van.

De viering van de Vastenavond is een van de belangrijkste culturele evenementen in Bergen op Zoom.  Een feest van saamhorigheid, creativiteit, eeuwenoude tradities en symboliek. Een feest ook dat teruggaat tot de middeleeuwen.  En dit is te zien aan de manier waarop wij tegenwoordig Vastenavend vieren. 

Tijdens de vastenavendwandelingen nemen we u mee op een “toerke”  langs de plekjes die verbonden zijn met de vastenavendviering. Onderweg worden op een “leutege” manier allerlei verhalen en wetenswaardigheidjes verteld aan de deelnemers (meelòòpers genoemd in het Bergse). Bijvoorbeeld: Wat is de herkomst van dit feest dat al in de middeleeuwen gevierd werd? Maar ook: waarom wordt Bergen op Zoom Krabbegat genoemd tijdens de Vastenavend, wat is het verhaal van Mie d’n Os en haar geitje en waarom draagt de Bergenaar geen mooi “pakske” met de Vastenavend, maar een rooie zakdoek en een gordijn enzovoort, enzovoort. En natuurlijk worden ook de bouwclubs, de vastenavendmonumentjes en de vastenavendmuziek niet vergeten. Onderweg wordt er voor een drankje gestopt, zodat onze “meelòòpers” niet omkomen van de dorst. Kortom een “stikgève” wandeling, niet alleen voor de bezoeker aan de stad die kennis wil maken met een belangrijk onderdeel van de Bergse cultuur. De ervaring heeft ons geleerd dat er voor ook de rasechte Bergenaar er nog veel nieuws te horen valt tijdens deze wandelingen.

De vastenavendwandelingen vertrekken op 29 januari, 11 en 19 februari om 13.00 uur vanaf het Stadhuis. Belangstellenden kunnen aansluiten bij de wandeling, maar ook vooraf , tot 2 uur voor aanvang van de wandeling, tickets bestellen via de website van de Stadsgidsen, www.stadsgidsen-bergenopzoom.nl. Daarnaast is het mogelijk om vooraf tickets reserveren bij onze afdeling coördinatie (0164-234377) of te reserveren bij VVV De Brabantse Wal. Ook buiten de vastenavendtijd kan deze wandeling op aanvraag geboekt worden. Voor meer informatie zie onze website.