Afbeelding
Foto: Raymond Koek

Het Vastenavendconcert weer terug van weggeweest: ‘We hebben wat te vieren’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Na twee jaar van afwezigheid, is het dit jaar weer zo ver: Het Vastenavendconcert. Op zaterdag 4 februari wordt de Stoelemat in Bergen op Zoom weer omgetoverd tot een sprankelende muzikale happening met populaire-, musical- en klassieke werken. Zoals ieder jaar georganiseerd door Harmonie Kolping’s Zonen. “Dit jaar wordt ons grootste concert tot nu toe”

“We zijn ontzettend blij dat we dit jaar weer mogen. We hebben natuurlijk twee jaar last gehad van dat vervelende virus, maar dit jaar zijn we terug van weggeweest”, aldus voorzitter Stefan Malee. Dit jaar is het de twintigste editie van het Vastenavendoncert. “We hebben weer een muzikale happening verzorgd. Populaire-, musical- en klassieke werken komen voorbij gedurende avond, met natuurlijk een dikke knipoog naar de Vastenavend. Het concert wordt geopend door het Klein orkest onder leiding van Ankie Loos. Waarna er een wisseling komt naar het Groot orkest. Op dat moment zal ook Prins Wannes III met zijn gevolg binnenkomen”, vertelt Stefan. “Het is de eerste keer dat we zullen spelen voor Prins Wannes III. Daarom krijgt hij van ons een cadeau: De grootste jeugddweilband van Bergen op Zoom.” 


Jeugddweilband 
Twee jaar terug ontstond het idee om voor het 140-jarig jubileum van de Sjefkes de stad een cadeau te geven in de vorm van de grootste jeugddweilband ooit. In 1946 haalde de toenmalige prins Nilles I, na de intocht, een jonge muzikant met een trompetje op het podium. Als voorbeeld voor de stad heeft hij toen uitgesproken: “als er vanaf nu elk jaar 1 muzikantje bij komt, dan zit het wel goed met de Vastenavendmuziek en de toekomst van dit feest.”  Die belofte maken ze waar door met een hele grote groep jonge muzikanten op te gaan treden. Het eerste optreden is bij het Vastenavendconcert. “Hier zullen de muzikanten in een bomvolle Stoelemat laten horen waar ze voor gerepeteerd hebben.” Ook tijdens de intocht maakt de dweilband hun opwachting. Ze mogen achter niemand minder dan Steketee meelopen in het stoetje richting het Stationsplein. Daar worden ze symbolisch ‘overhandigt’ aan de huidige prins. Vervolgens kunnen ze aan de stad laten zien wat ze kunnen, tijdens de intocht richting de Grote Markt.

Veel te vieren
Vorig jaar bestond de harmonie 140 jaar, vertelt Stefan. “Dat gaan we dit jaar vieren. Maar stichting Vastenavend vierde vorig jaar ook een 77-jarig jubileum. Alleen maar meer reden om er een feest van te maken in de Stoelemat. Dat doen we dit jaar met het grootste concert ooit. Met de harmonie en de jeugddweilband staan we straks met zo’n 140 muzikanten op het podium.”

Tot de nok vol
Ook dit jaar hoopt Stefan weer op een tot de nok gevulde zaal. “Normaal gesproken is de Stoelemat helemaal gevuld. Ik hoop dat de Bergenaren ons niet vergeten zijn en ook dit jaar weer komen kijken.” De doelgroep is wat Stefan betreft alle leeftijden. “Iedereen die van muziek wil genieten is welkom om te komen kijken en vooral luisteren natuurlijk.” De kaartjes zijn te koop bij schoenmode Den Boer, de Bergse Dumphal, supermarkt Boons, de Primera op het Zonneplein en de Primera in Halsteren. Een kaartje bedraagt 15 euro. “Na het concert is het bal na ook een groot feest met onder andere Krabbestamp!” [n]