Wit geeft mat in 2 zetten
Wit geeft mat in 2 zetten Foto: René Punt

BSV-jeugd Gongtoernooi

BERGEN OP ZOOM - Afgelopen dinsdagavond werd in de BSV-speellocatie Dependance van t1e groep werd Fuyan Moorman. Er deden 24 jeugdspelers mee.


Het toernooi
In groep A won Fuyan Moorman met 2½ uit 3 voor Martin Schoones, de winnaar van de 1e periode en de koploper in de 2e periode van het jeugdkampioenschap. Groep B werd een prooi voor Tim Pierik die al zijn drie partijen won. Tweede in deze groep werd David Zhou. Groep C werd ook met een 100 % score gewonnen door Thomas Heijligers voor Willem de Groot. Groep D werd gewonnen door Kenji Musters, hij won al zijn drie partijen,  terwijl de andere spelers in deze groep allemaal 1 uit 1 scoorden. Groep E werd gewonnen met 2½ uit 3 door Miguel Dor. Tweede in deze groep werd Lexi Bogers, die alleen van Miguel verloor. Groep F werd gewonnen door Anna van der Heijden. Ook de oudere jeugdspelers en sommige begeleiders speelden in een aparte groep mee. Winnaar werd hier Jules van Raaij, een speler die vorig jaar nog bij de jeugd speelde en trainden. De verwachtingen zijn dat hij ook bij de senioren snel bij de beste spelers zal gaan behoren.

De toekomst Na het Gongtoernooi zal het “normale” jeugdschaakleven weer opgepakt worden. De vraag is natuurlijk of Martin Schoones door blijft gaan met winnen of dat zijn directe concurrent William van Heerebeek hem nog gaat bedreigen voor het kampioenschap. Of komt het gevaar voor Martin nog van de nieuwe talentrijke jeugdspelers zoals Fuyan Moorman? Uiteraard starten ook de trainingen weer. De jeugdtrainers zullen weer proberen om de jeugdschakers voldoende schaakbagage bij te brengen om hun niveau te verhogen.

Schaakpuzzels In het vorige jeugdartikel in deze krant kreeg u het volgende probleem voor geschoteld. Wit: Kh1, Dd4, Tb1, Lc1, pi: a3, b4, c2, d3, g2 en h3. Zwart: Kh8, De8, Te5, pi: a6, b5, c7, f7, g5 en h6. De vraag was hoe wit in een volledig gewonnen positie kan komen via een lokzet. Nu is het zo dat wit al een loper voorstaat en dus wel gewonnen. Maar het lijkt dat door Lb2 te spelen er een dubbele aanval op de zwarte toren komt, maar dan kan zwart verdedigen via f6. En dan heeft zwart nog kansen. Via 1. Dxd5 Dxd5 2. Lb2 wint wit. De dame staat gepend en de beste zet voor zwart is nog Dxb2, maar dan blijft wit een toren voorstaan en wint dan normaal gesproken gemakkelijk. In het nieuwe probleem, zie diagram, kan wit schaakmat geven in 2 zetten. Hoe?[n]