Afbeelding
Foto: Bergse Bengels

Bouwclub de Bergse Bengels vieren 22-jarig jubileum: ‘Kom het met ons vieren’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

KRABBEGAT - Dit jaar wordt er voor het 22ste jaar gebouwd bij kinderbouwclub de Bergse Bengels. Een bouwclub waar kinderen vanaf 8 jaar meer leren over het bouwen van wagens én over de Vastenavend. “Ieder jaar is een hoogtepunt”

De bouwclub is 22 jaar geleden een nieuw leven ingeblazen door Jack Schouteren. “Mijn zoon zat bij een bouwclub en ik ben een keer meegegaan. Ik wist toen nog niks van bouwen af, maar ik heb alles geleerd”, vertelt Jack. “Nadat ik wist hoe ik moest bouwen, heb ik de bouwclub overgenomen en zo is het begonnen.” Schouteren is blij dat de bouwclub op zijn pad terecht is gekomen. “De Bergse Bengels is een geweldige bouwclub. We zijn een hartstikke hechte club en het is altijd gezellig met de bouwers én de ouders van de bouwers.”

Bouwclub de Bergse Bengels telt op dit moment 20 jonge leden. “We schommelen altijd rond de 20 leden, maar het maximaal aantal leden is 22. Meer past er niet in ons bouwkot”, aldus Schouteren terwijl hij om zich heen kijkt in de Stadsschuur. “Onze bouwers beginnen vanaf 8 jaar, vanaf die leeftijd lukt het om te bouwen. We hebben ook veel leden die het al jaren heel leuk hebben bij ons, en er nog bijzitten.” Een van die leden is de 22-jarige Josefien. Voor Josefien wordt het een bijzonder jaar. “Het is natuurlijk ons jubileumjaar en ik ben verkozen tot voorzitter van de bouwclub”, vertelt ze trots. Jack vult aan: “We kiezen ieder jaar een voorzitter die de Prins en zijn gevolg te woord staat tijdens de Vastenavend. Dit jaar is dat Josefien.” Voor Josefien is het de tweede keer dat ze voorzitter mag zijn van de Bergse Bengels. “Voor mij is dit een bijzonder jaar want het wordt mijn 13de jaar bij de bouwclub, maar door COVID mijn 11de optocht. In combinatie met het 22-jarig bestaan is het een jaar vol jubileums.” 

Ook de 17-jarige Maarten is al jaren lid van de bouwclub. “Tijdens het wagetjes kijken met mijn ouders ben ik terecht gekomen bij de Bergse Bengels”, vertelt hij. Inmiddels is hij al sinds 2014 lid van de bouwclub. “In het begin kon ik echt niks. Maar inmiddels heb ik leren schilderen en boetseren. De jongere leden vragen af en toe ook mijn hulp”, vertelt Maarten enthousiast. Het leukste aan het lid zijn, is volgens Maarten het bouwen door het jaar heen. “We bouwen een halfjaar met elkaar en dat is ontzettend gezellig. Eigenlijk nog leuker dan de optocht!”

Hoogtepunt
Voor oprichter Jack Schouteren is het moeilijk antwoord te geven op de vraag wat zijn hoogtepunt is na 22 jaar. “Ik denk als eerste aan het feest bij ons 11-jarig jubileum. Dat was onwijs gezellig en druk. Ik hoop dat het dit jaar weer zo’n middag wordt! Maar als ik kijk naar wat we gebouwd hebben, is het de elf meter lange trein die we in 2014 hebben gemaakt. Alhoewel, het is ieder jaar weer een hoogtepunt als we het af hebben.”

Jubileum viering
Het jubileumjaar moet goed gevierd worden, en daarom wordt de Stadsschuur op 12 februari omgetoverd tot jubileum receptie. “We nodigen iedereen uit om ons jubileumjaar te komen vieren in ons bouwkot. Je bent welkom van 15.00 uur tot 19.30 uur.” Stel nou dat je wilt komen én in een dweilband zit, vraagt de bouwclub of je ook komt spelen. “Dat zouden we super leuk vinden!”