De huidige leden van de band.
De huidige leden van de band. Foto: Kop van 't Oófd

Dweilband Kop van 't Oófd, viert 44-jarig bestaan

BERGEN OP ZOOM - In 1979 besloten op de antiekmarkt in de Stenen Tuin Aart de Valk, Fred de Ron en Jos van de Bogaert een dweilband te beginnen.


Ze noemden hem Kop van ’t Oófd, al was niet zeker of die naam al gebruikt werd. Om leden te werven werd gelobbyd bij familie, kennissen en bij watersportvereniging “De Schelde” waar Aart lid van was. Zo kon er gestart worden met ’n man of vijftien.

Spelen deden we niet alleen met vastenavend, maar ook op feesten, partijen, voor gehandicapten, Sinterklaas en clubtochten van de watersportvereniging.  Ook op plekken buiten Bergen zoals bijvoorbeeld Ponypark Slagharen.  Met vastenavend waren intocht, dweilbandfestival, kindervastenavend en optocht vaste prik. Verder huurden we ook wat jaartjes een bus om de leut naar achteraf cafeetjes te brengen.

Voor de optocht werd hard gewerkt. Van safari door de nog nieuwe Tuinwijk (waar niemand de weg kon vinden) tot het uitdreggen van de kaai. Daarbij werden duikpakken, water en een bakfiets vol oude zooi gebruikt. Dat alles met de lucht van rotte eieren.

Toen we erachter kwamen dat de jury van de optocht naast de leut ook naar uitstraling keek, hebben we dat in onze oren geknoopt en daardoor ooit drie jaar achter elkaar de eerste prijs gewonnen.

Vele jaren hebben wij de stichting geholpen als koppendragers bij de intocht en kindervastenavend, maar ook hebben we tijdens de intocht verschillende keren het vastenavend motto uitgebeeld. In 1983 bij “Da samme ’n sport worre” deden we bijvoorbeeld aan “wanhorde lopen”. Ook spelen me nog steeds het popperieke dat Chris van de Boom jaren geleden speciaal voor ons geschreven heeft. Zo zijn er nog veel meer anekdotes, maar daar is hier geen plaats meer voor. 

Tegenwoordig repeteren wij elke zondagmiddag van 13:00 tot 15:00 in ons stamcafé ‘t Groene Paard in de Kerkstraat. Momenteel met 19 leden van alle leeftijden en van beginner tot ervaren muzikant. Dit jaar bestaan wij alweer 44 jaar. Dat vieren we in het Groene Paard op zondagmiddag 5 februari 2023 van 15:00 uur tot 18:00 uur. Als opluistering van dit heuglijke feit hebben wij jubileumpins laten maken die te koop zijn bij onze leden en bij het Groene Paard.[n]