Woensdag 1 februari

Vastenavendetalages

9:00 | 

Ook dit jaar worden er in het Krabbegat weer etalages van leegstaande panden, die Kunstforum mag gebruiken om kunst in tentoon te stellen, leutig ingericht met vastenavendkunst. In de Kortemeestraat 1 zullen leerlingen van Mart Franken van atelier 13 hun, op de Vastenavend geïnspireerde werkstukken, presenteren. Hendrik Boot en Willem Hoedelmans richten de etalages van Moeregrebstraat 8 in, met respectievelijk schilderijen en ruimtelijke objecten. Ook in Halsteren, in de etalage van Dorpsstraat 73 h, zal dit jaar weer in het teken van Vastelaoved staan. BC de Waterstraot bestaat dit jaar 4 x 11 jaar en dat willen zij onder andere uitdragen door het inrichten van een leutige etalage. Alle etalages blijven tot zondag 26-02-23 te bekijken.

 

‘Leut vor Later’

9:00 | 

Tijdens de Vastenavend zijn Hendrik Boot en Willem Hoedelmans weer paraat achter de ramen. Ze hebben in het voormalige Japanse restaurant aan de Moeregrebstraat 8 in Bergen op Zoom een expositie ingericht; ‘Leut vor Later’. Het feest spat er vanaf. Vastenavend er een dimensie bij met de veelkleurige sculpturen van Willem, in combinatie met de sfeerschilderijen van Hendrik. Zelf beleef je, met hun kunst bij je thuis op de kast of aan de muur dat wat carnaval tot Vastenavend maakt, en dat nog jaren lang. Het mooie is dat alles wat te zien is ook te koop is! Het is een investering maar daarop kun je dan ook jaren teren thuis op de bank. Het is letterlijk ‘Leut voor Later’, de titel van hun ekspezisie. Etalage-expositie ‘Leut voor Later’ van Willem Hoedelmans en Hendrik Boot. Van 29 januari t/m 26 februari in de Moeregrebstraat 8 (Voormalig Japans restaurant) te Bergen op Zoom. De expositie is 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis te bekijken en dat scheelt een slok op een borrel! Ook op de website leutkiek.nl is het werk te zien.

 

Donderdag 2 februari

Maandelijkse ruilavond

19:00 | De Korenaere

Postzegelevereniging Delta Oost houdt op donderdag 2 februari haar maandeljkse contactavond. Deze begint om 19.00 uur en duurt tot 21.30 uur. Er is een snuffeltafel, verloting en eventueel een kleine veiling. Het is in wijkcentrum de Korenaere te Bergen op Zoom. Ieder die interesse heeft in postzegels is welkom.

 

Vrijdag 3 februari

Thema-ochtend autisme en werk

10:00 | De Wittenhorst

Autisme en werk. Sommige combinaties zijn ongelukkig, maar andere weer niet. Waar ligt dat aan? We kijken samen naar de DVD “Aan de slag met autisme”. Het is een korte DVD over autisme en arbeid bij mensen met een normale begaafdheid. Na de film gaan we met elkaar in gesprek. Heb jij (in je omgeving iemand met) autisme en wil je meepraten over het thema ‘autisme en werk’? Kom dan naar deze bijeenkomst en meld je aan! Vrijdag 3 februari, aanvang 10.00-12.00 uur (deuren open om 9.45 uur) in de Wittenhorst, Lindelaantje 1, 4661 JK Halsteren. Uiterste inschrijfdatum: 2 februari 16:00 uur. Opgeven via www.nva-nb.nl

 

Vastenavond in Galerie Arsis

12:00 | Galerie Arsis

In Galerie Arsis gaat vrijdag 3 februari de nieuwe expositie 'Een Bonte Verzameling' van start. In deze Vastenavond maand tonen 30 kunstenaars hun niet alleen hun visie op Vastenavond, maar ook Carnaval, Mardi Gras en Vette Dinsdag. De exposanten komen uit Bergen op Zoom en omgeving, uit Zeeland en uit België. Beelden, objecten, schilderijen, tekeningen, gedichten. Er zijn steeds diverse kunstenaars aanwezig. Kom ze ontmoeten. De feestelijke opening is op zaterdag 4 februari om 16.11 uur. Trio Dali speelt vanaf 16.00 uur. Openingstijden: alle vrijdagen en zaterdagen en de laatste zondag van februari tussen 12.00 en 17.00 uur. Adres: Zuivelplein 5, Bergen op Zoom, https://arsis-boz.nl/galerie-arsis/, Facebook: Galerie Arsis


 

Inloopochtend met boekbespreking

10:00 | Het Gouden Rozenkruis

In het centrum van Het Gouden Rozenkruis organiseren wij maandelijks een inloopochtend met boekbespreking. Dit voorjaar staat het boek “Weg in Tao, de kunst van innerlijke alchemie" van Elly Nooyen centraal. De titel van dit boek, 'Weg in Tao', roept misschien vragen op als: wat is dat voor een weg? Of: Wie gaat er weg in Tao, ben ik dat? Waarom moet er een weg tot Tao gegaan worden? Is Tao dan niet hier? Graag willen wij met u uitwisselen over deze gedachten aan de hand van het boek “Weg in Tao, de kunst van innerlijke alchemie". De thema's van het boek die we zullen bespreken zijn: Tao en Teh, Tao-kosmos-mens, inzicht en zelfkennis, het gereedschap voor de innerlijke alchemie, blokkades tussen Tao en ons, de oorspronkelijke natuur en transfiguratie. Wanneer niet-doen wordt gedaan blijft niets ongedaan. Deze mysterieuze gedachte toont in één enkele zin de basis van de innerlijke alchemie. Wie de “Weg in Tao" gaat, zal ervaren dat alles gedaan wordt. Naast bovengenoemde thema's is er volop gelegenheid om uit te wisselen over vragen en thema's die wij in ons dagelijkse leven tegenkomen.De boekbesprekingen zijn gepland op vrijdag 3 februari, 3 maart, 7 april, 5 mei en 2 juni van 10.00 - 11.30 uur. De toegang is gratis. Het Gouden Rozenkruis, Blauwehandstraat 21 Bergen op Zoomhttp://www.rozenkruis.nl/bergen-op-zoom

 

Zaterdag 4 februari

Archeologietour Verborgen Vesting

10:45 | Verborgen Vesting

Tijdens de unieke Archeologietour vertelt de archeologievrijwilliger van Stichting In den Scherminckel over de opgravingen en het tot stand komen van de Verborgen Vesting, maar ook over andere – al dan niet opgegraven - vestingwerken in Bergen op Zoom.Praktische informatie:Op zat 4 febr 10.45 uurPrijs:volwassenen € 8,00kinderen t/m 12 jr € 4,00Aanmelden is verplicht via scherminckel@home.nl*De Verborgen Vesting is alleen via een trap toegankelijk en daardoor helaas niet goed bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn.Voor meer informatie en aanmeldingen:scherminckel@home.nlwww.scherminckel.nl

 

Open Kerk Sint-Martinuskerk

11:00 | Martinuskerk

Zaterdag 4 februari is van 11.00 tot 14.00 uur de Sint-Martinuskerk weer open. Het thema is Herdenking Watersnoodramp 1953. Er zal een grote kaart te zien zijn waarop de ondergelopen gebieden aangegeven worden. Hierop staan de huizen die er stonden toen de ramp zich voltrok, waarbij ook foto's te zien zijn. Een speciaal gemaakt gedicht voor de herdenkingen wordt ook groot aangegeven. De Heemkundekring Halchterth heeft een boek samengesteld n.a.v. de 70-jarige herdenking van de watersnoodramp. Dit boek is te koop tijdens Open Kerk. De handwerkgroep heeft weer dingen te koop en de boekenkast is gevuld met mooie boeken voor jong en oud.

 

Leuke escaperoom voor kinderen

11:00 | Wijkcentrum 't Fort

Een leuke, spannende escaperoom voor kinderen van de Basisschool. Kom jij ook helpen om de sleutel te vinden?! Spanned! Ook wat lekkers erbij natuurlijk. Gratis toegang! Zaterdag 4 februari van 11.00 tot 12.00 uur in het Wijkcentrum, Bernadettestraat 4, Bergen op Zoom.

 

Zondag 5 februari

Open Kerk

12:00 | Martinuskerk

De Sint-Martinuskerk is ook op zondag 5 februari open van 12.00-16.00 uur voor de herdenking van de Watersnoodramp.

 

Het Filosofisch Gesprek

14:00 | Gebouw van de vrijmetselarij

Voor het eerst dit jaar, de start van Het Filosofisch Gesprek zondag 5 februari! Een goed gesprek, geen felle discussies, maar gezamenlijk zoeken naar het antwoord op een samen gekozen levens- vraag. Interessant, veelzijdig en het gesprek staat onder deskundige leiding. Meer informatie vind je op onze website filocafé.nl of onder onze eigen naam Sapere Aude. Onze activiteit is laagdrempelig: iedereen is welkom; je brengt je eigen kennis en ervaring mee. Vooraf inschrijven is niet nodig. Om uit de startkosten te komen vragen we vijf euro entree, inclusief thee of koffie. Je eerste bezoek is gratis. We beginnen om twee uur en stoppen om ongeveer half vijf. We hebben een fijne ruimte gehuurd in het gebouw Engelsestraat 30, Bergen op Zoom.

 

Dinsdag 7 februari

Gratis uw rollator laten nakijken

10:00 | Jaquelineflat

Dinsdag 7 februari houden de BAS, WijZijn Traversegroep Bergen op Zoom en Tante Louise een rollatorspreekuur in de Jaquelineflat, Jupiterweg 20 in Bergen op Zoom. Belangstellenden kunnen - gratis - hun rollator laten nakijken en zo nodig opnieuw laten afstellen. Het rollatorspreekuur vindt plaats van 10.00-11.00 uur. Tijdens eerder gehouden spreekuren is gebleken dat veel rollatorgebruikers last hebben van pijnlijke polsen, schouders of rug. Veel van de rollators waren niet goed afgesteld. Ook moest er vaak gesleuteld worden aan de rollators. Het is belangrijk om een rollator regelmatig na te laten kijken. Vooral slecht werkende remmen en vuil tussen de wielen komen nogal eens voor, waardoor het gebruiksplezier sterk achteruit gaat. Meer informatie: Anja Withagen (WijZijn Traversegroep Bergen op Zoom), tel. 06-57062848 of activiteiten@wijzijntraversegroep.nl.