In de schaduw van de verdediger van het carnaval en onder toeziend oog van de Peperbus
In de schaduw van de verdediger van het carnaval en onder toeziend oog van de Peperbus Foto: Peter Franssen

'De muur van de witte gordijnen'

BERGEN OP ZOOM - De Vastenavend. Van oorsprong een Bergs feest voor alle rangen en standen. Toch is dat het niet meer, volgens Peter Franssen. "In gemeente Bergen op Zoom wonen anno 2023 niet alleen Bergenaren die hier van generatie op generatie wonen. Ook de 'import Bergenaar' moet welkom zijn om te komen dweilen."


DOOR SANNE BRUSSELAARS


Toen vorig jaar het virus er weer bijna voor zorgde dat de Vastenavend niet door kon gaan, kwam Peter Franssen op het idee nieuwe activiteiten te verzinnen die wél door konden gaan. "Enkele weken voor het Neuzebal bedacht ik een programma om samen met kinderen in mijn atelier op een creatieve manier met de Vastenavend aan de slag te gaan. Het was een paar weken goed doorwerken om alles voor elkaar te krijgen, maar daarna was het drie woensdagmiddagen onvervalst Vastenavendfeest in de galerie." 


Elke woensdagmiddag kwamen er rond de honderd kinderen om van alles rondom maskers te knutselen. Verkleed, op de achtergrond Vastenavendmuziek en elkaar ontmoeten op een ongedwongen manier tussen de kunstwerken van de galerie. Wat Franssen het meest verraste was de diversiteit aan kinderen die afkwamen op het project. Er kwamen aanmeldingen van kinderen met echte Bergse namen, maar ook van echte Bergse kinderen met andere namen als Ali, Krisztina en Sukram. 


Dat ook zij openstaan voor het feest, was een eye-opener voor Franssen. "Ik realiseerde me dat het een feest kan zijn voor iedereen. Dat we terug moeten naar de oorsprong van de Vastenavend waarbij iedereen zich welkom voelt om te komen dweilen. Voor een buitenstaander is het - zoals ik het altijd noem - een muur van witte gordijnen. Daar kom je niet doorheen. Zelfs als je het zou willen, en je gaat als 'Bergenaar' verkleed de stad in, sta je alsnog te kijken naar hoe de 'echte Bergenaren' dweilen. Terwijl het juist zo belangrijk is dat iedereen mee kan en mag doen." 


Iedereen betrekken bij het Bergse feest is niet van de één op andere dag geregeld, vertelt Franssen. "Maar dat hoeft ook niet. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat wij als Bergenaren iedereen blijven betrekken bij het feest. Dat begint natuurlijk al op de basisschool. Daar moet het Vastenavend zaadje al geplant worden. Alle kinderen moeten kunnen genieten van ons Bergse sprookje." Om dat sprookje al op tijd mee te geven, organiseert Kindervastenavend.nl dit jaar weer lesprogramma's. Kinderen worden meegenomen naar Halwana, doen een quiz in Den Enghel en worden in het Bergs voorgelezen. "Het is geweldig dat die activiteiten er zijn. Ik hoop dat alle kinderen zich welkom voelen om eens te komen kijken op maandagmiddag met de Kindervastenavend. De magie rondom onze Peperbus als hij de kinderen weer toespreekt, dat is écht een sprookje." 


Uitnodigen
"Ik wil vooral de Bergenaren oproepen eens om zich heen te kijken. Viert je buurman de Vastenavend niet maar zou hij het geweldig vinden om een keer mee te gaan? Neem hem dan een keer mee. Of neem het vriendinnetje van je dochter eens mee naar de Kindervastenavend. Zo houden we 'ons' feest in stand voor alle Bergenaren!" [n]