Wit zet en krijgt voordeel
Wit zet en krijgt voordeel Foto: René Punt

Martin Schoones wint ook 2e periode

BERGEN OP ZOOM - In de Koningsgroep wint Martin Schoones ook de tweede periode van het jeugdkampioenschap en ook nu voor William van Heerebeek. 


In de Torenkampioenschap wint Anoush Fayaz met een score van 4 uit 5. In de Lopergroep zijn nog veel partijen die gespeeld moeten worden, maar Willem de Groot is daar de grootste kanshebber. De pionnengroep is met 4½ uit 5 een prooi geworden door een tweetal en dat zijn Jona Dekkers en Miquel Dor. In de KO-competitie zijn er de laatste tijd geen nieuwe uitslagen.

Koningsgroep: Het lijkt bijna zeker dat Martin Schoones kampioen gaat worden. Martin won zowel de eerste als de tweede periode en nu met een 100 % score. En tot twee keer toe was William van Heerebeek tweede. Finn Karel was nu derde en hij deelt nu voor het algemeen klassement met Kevin Huang de derde plaats.

Torengroep: Anoush Fayaz en Fuyan Moorman deelden de eerste plaats met een score van 4 uit 5. Anoush won echter van Fyan en werd op basis daarvan als winnaar van de Torengroep uitgeroepen. Maar beide spelers promoveren naar de Koningsgroep. Gedeeld 3e en 4e waren Thomas Heijligers en Tim Pierik.

Lopergroep: Zoals gemeld zijn in de Lopergroep nog niet alle wedstrijden gespeeld. De grootste kans om kampioen te worden is weggelegd voor Willem de Groot, die op dit moment alle drie zijn partijen heeft gewonnen. Het is moeilijk te zien wie voor het kampioenschap en/of de tweede promotieplaats gaat. Anna van der Heijden heeft ook nog een 100 % score net als Willem, maar heeft pas één partij gespeeld.

Pionnengroep: In de pionnengroep deelden Jona Dekkers en Miquel Dor de eerste plaats en beiden promoveren daardoor naar de Lopergroep.

De komende weken zullen de spelers waarschijnlijk veel voor het KO-kampioenschap op de diverse niveaus gaan spelen. Dat geldt niet voor de spelers uit de Lopergroep.

Het aantal jeugdige schakers groeit iedere keer weer, maar gelukkig heeft BSV voldoende gediplomeerde schaaktrainers om dat te kunnen bemensen. Ook zijn een aantal jeugdspelers inmiddels ook actief in de seniorenkampioenschap.


Schaakpuzzels 

In het vorige nummer kreeg u het volgende probleem. Wit: Kc4, Th3, Pe8, pi: b2, f4, g5 en h4 en Zwart: Ka4, Dh8, Lf8, pi: a5, f7, g6 en h5. De opgave was hoe zet wit mat in twee zetten. Dat gaat als volgt: 1. Ta3+ Lxa3 2. b3 mat.

Het nieuwe probleem is een probleem van het niveau Stap 2 van de jeugdopleiding. Zie hiervoor het diagram. Wit is aan zet en krijgt voordeel, hoe?[n]