Afbeelding
Foto: luciennefotografie

Vanaf het station tot aan de Grote Markt van Bergen op Zoom stonden de krabben en kreukels zaterdagmiddag rijen dik; klaar om Prins Wannes III weer binnen te halen.


DOOR SANNE BRUSSELAARS

Een intocht zoals vanouds. Voor Prins Wannes III de eerste 'echte' intocht zoals Bergenaren het gewend zijn. Hij kreeg dan ook een warm onthaal van alle Bergenaren, met alle ingrediënten die een vastenavendintocht moet hebben: de aankomst met de Blauwe Schuit, dweilbandjes, Spuit 11, Steketee, de Gròòtste Boer en dit jaar de nieuwe praalwagen: 't Ezelskarreke. 

Ezelskarreke
Prins Wannes III werd zaterdag om 15.11 uur op 't Ezelskarreke binnengehaald. De geschiedenis van het Ezelskarreke gaat ver terug in het verleden. Het was de praalwagen waarmee ‘Zijne Òòg’eid Prins Nilles I met zijn gevolg  op 7 februari 1948 werd binnengehaald in ’t Krabbegat. Een pronkrijtuig dat als tegenhanger van de Gouden Koets ‘ezelskar’  werd genoemd. Met de huidige moderne technieken is het  mogelijk gemaakt om zo’n 75 jaar later het Ezelskarreke opnieuw aan te bieden, maar nu aan Prins Wannes III. Zo wordt het verleden terug in het heden gebracht.

Ode aan Spuit 11
Anders dan andere jaren, liepen Burthy en Maarten dit jaar als paar mee met de intocht. Met hun Spuit 11 wagen brachten ze tijdens de intocht een ode aan de Bergse brandweerwagen. "Spuit 11 mag dit jaar 100 kaarsjes uitblazen. Met onze wagen willen we nog even stilstaan bij het jubileumjaar." Voor Burthy en Maarten is het dit jaar ook een jubileumjaar. "We lopen dit jaar voor de elfde keer mee met de optocht als paar", vertelt Maarten. Burthy vult aan: "Maar we zijn nog lang niet van plan om te stoppen. We vinden het hartstikke leutig om al elf jaar interactie toe te voegen aan de optocht en dit jaar ook de intocht." Prins Wannes III is het daarmee eens. Hij bezocht dit jaar voor het eerst het paar op de dag van Wagetjes Kijke. "De categorie kleine lopers heeft een ontzettend grote waarde voor de Bergse optocht. Het is mooi dat jullie denken aan de historie van de stad en de Bergenaren daarin meenemen", aldus Prins Wannes III vooraf aan de intocht.

Sleuteloverdracht

Niet alleen voor Prins Wannes III is het een bijzondere Vastenavend. Ook voor burgemeester Frank Petter is het een bijzonder moment. "Voor u is dit de allerleste sleuteloverdracht. Maar voor mij is dit de eerste, fatsoenlijke Vastenavend. Laten we niet langer wachten, krabbekes", aldus Prins Wannes III. 

Maar het dweilen kan niet beginnen voordat de Gròòtste Boer de ellef gebòòje - de regels voor deze Vastenavend - heeft opgelezen. "Dit is de mooiste dag van het jaar. Het moment dat we onvervalst vier dagen in ons eigen paradijs, kunnen dweilen. Hier hebben we zolang naar toegeleefd. De leut regeert weer over de stad. En wie de leut et, et de toekomst.” [n]