Afbeelding
Foto: Stichting Stadsgidsen

Rondleidingen in het Markiezenhof zijn gestart

Het Markiezenhof is uniek. Het is met zijn bijgebouwen bijna helemaal compleet gebleven. Een waar wonder, want van de 50 adellijke stadswoningen in de Zuidelijke Nederlanden zijn de meeste residenties alleen nog maar in brokstukken bewaard gebleven.


Het is niet alleen een parel van ons erfgoed. Het Markiezenhof was ook een parel binnen het Europese Hof. Vooral heer Jan III van Glymes steekt er veel geld in. Hij is raadgever van Filips de Schone, keizer Karel V en keizer Maximiliaan en breidt het Markiezenhof uit. Het moet immers waardig genoeg zijn om hoge gasten uit Europa te ontvangen. De bouw komt in handen van Antoon en Rombout Keldermans. Zij zijn in hun tijd net zo beroemd als Gaudi in Barcelona. 


Het Markiezenhof kent overigens ook vrouwelijke erfgenamen. Na de Vrede van Münster erft bijvoorbeeld Maria Elisabeth II van den Bergh het markiezaat. Ze verblijft op dat moment aan zowel het hof van Isabella van Spanje als aan het hof van hartenkoningin Elizabeth Stuart. De markiezin komt als rooms katholiek in een protestants bolwerk terecht. Maria Elisabeth gaat het Hof na haar inhuldiging meteen grondig verbouwen en zorgt ervoor dat het Hof weer ‘markies-waardig’ wordt.


In de 18e eeuw wordt een eind gemaakt aan het gezag van de markiezen en wordt het Markiezenhof toegevoegd aan domeinen van de Franse Republiek. Het wordt een militair hospitaal en daarna een kazerne. Napoleon zorgt ervoor dat het gebouw een kazerne blijft zolang het Rijk dat wilt. Het is burgemeester Peters die erin slaagt de kazerne-functie te beëindigen. En dankzij de intensieve restauratie vanaf eind jaren ’60 is het vroegere Hof geworden tot wat het thans is: een niet meer weg te denken cultureel centrum in het hart van de stad.


De Stadsgidsen nemen u op dinsdag en woensdag om 14.00 uur mee met de rondleiding. U kunt tot 2 uur voor de rondleiding via onze website stadsgidsen-bergenopzoom.nl reserveren. Wilt u een rondleiding boeken buiten de genoemde tijden? Neem dan contact op met afdeling Coördinatie, 0164-234377. De toegangsprijs voor het museum inclusief rondleiding bedraagt € 12,50. Bezoekers met een museumjaarkaart betalen € 4,50. [n]