Afbeelding
Foto: Gemeente Bergen op Zoom

De 30 dagen gezonder uitdaging start woensdag: Wethouder Joey doet ook mee

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - In 30 dagen een gezonde gewoonte aanleren, dat kan met de 30 dagen gezonder uitdaging. Vanaf 1 maart start de campagne en wethouder Joey van Aken roept iedereen op deel te nemen aan deze uitdaging. “Ik wil het goede voorbeeld geven en hoop de inwoners te stimuleren ook mee te doen”

Wat gezond is en waarom dat zo is, is inmiddels een bekend onderwerp. Maar over wat voor jouzelf gezonder is, hoef je vast niet lang over na te denken. Maar weten is nog geen doen. Uit onderzoek blijkt dat door een maand lang een gezonde uitdaging vol te houden, het makkelijker wordt dat ook in de toekomst te blijven doen. Wethouder Joey van Aken doet mee aan deze uitdaging. “De GGD vertelde eind vorig jaar dat deze campagne eraan zat te komen. Ze vroegen of ik ambassadeur wilde zijn. Daar hoefde ik niet lang over na te denken; natuurlijk wil ik als wethouder met Volksgezondheid in mijn portefeuille ambassadeur zijn. Én meedoen!”, aldus wethouder Van Aken. “Voor mijn eigen gezondheid is het ook gewoon goed om hier aan mee te doen. Als wethouder heb ik een veelal zittend beroep. Ik overleg heel veel en we maken lange dagen. Daarom schiet actief bezig zijn er nogal eens bij in. Door mee te doen aan deze challenge daag ik mezelf uit om wél 30 dagen te bewegen. Ik ga 30 dagen lang elke dag bewegen. Dat varieert van een wandeling, fietsen, zwemmen, de trap nemen in het Stadskantoor, tijdens de lunch een ommetje maken, honden uitlaten, enzovoort. En na die 30 dagen wil ik ermee door blijven gaan.” Van Aken hoopt dat iedereen inziet dat het belangrijk is om jezelf uit te blijven dagen wat betreft gezondheid. “Ik heb op het Stadskantoor deze campagne ook gepromoot en verschillende collega’s hebben zich al aangemeld of aangegeven om mee te doen. Want samen aan een challenge beginnen is leuker dan alleen. Ik heb zin om eraan te beginnen!”

Jong en oud
De uitdaging is er niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. De FitFabriek zet zich tijdens de 30 dagen gezonder challenge in voor de gezondheid van basisscholieren. “In samenwerking met de Bergse basisscholen - De Lodijke, Sint Maarten, de Springplank, de Borghoek, Sancta Maria en Auris Montaal - gaan we de uitdaging aan om alle kinderen genoeg water te laten drinken. Eerder dit jaar hebben we op de scholen al veel extra water tappunten kunnen plaatsen. Nu gaan we ervoor proberen te zorgen dat de kinderen voldoende liters drinken.” Wethouder van Aken opent de uitdaging op 1 maart bij basisschool Sancta Maria. “We hopen dat de kinderen ook genoeg water blijven drinken. Aan het einde van de maand gaan alle stempelkaarten in een bus en worden er 4 winnaars getrokken. Die winnaars krijgen bidons voor de hele klas om ze zo te blijven motiveren water te drinken, en dus gezonder te leven”, aldus Paul Jacobs van de FitFabriek.

Op www.30dagengezonder.nl staan veel voorbeelden van uitdagingen die je kunt doen om op een gezondere manier te leven. “Dat kunnen echt hele kleine dingen zijn. Want stel dat bewegen voor iemand geen optie is, dan zijn er nog legio mogelijkheden. Ga de natuur in en maak een mooie foto. Heeft dat met gezondheid te maken, vraag je je wellicht af? Jazeker! Want door bewust die foto te maken van iets moois in de natuur, leef je op dat moment heel erg in het nu. Je kunt er ook voor kiezen om een maand geen alcohol te drinken of geen vlees te eten. Of wat dacht je van een maand geen tv kijken of bijvoorbeeld na 20:00 uur ‘s avonds je telefoon niet meer pakken. Keus genoeg dus. Als wethouder wil ik het goede voorbeeld geven en zal ik in de maand maart op mijn eigen socials regelmatig laten zien wat ik doe.”