Afbeelding
Foto: Gea Vriens

De Zo Kinderopvang is blij dat de BSO-Bus terug is: ‘Het is heel veilig’

Door: Gea Vriens Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De Zo Kinderopvang heeft in Halsteren drie vestigingen; De klovenier, Het Groene Hart en De Schans. Marjolein Marijnissen is pedagogisch medewerkster en werkt op locatie het Groene Hart. 

Bij de Zo Kinderopvang maken ze gebruik van de BSO-Bus, voorheen de zogeheten ‘stint’. Ze zijn erg tevreden en blij met dit vervoermiddel omdat het voor de kinderopvang veel voordelen heeft. Ze kunnen meerdere kinderen tegelijk op een veilige en duurzame manier vervoeren en geeft ze meer mogelijkheden om uitstapjes te maken wat verder van de locatie af. Marjolein vertelt: “Kinderen mogen vanaf vier jaar mee in de BSO-Bus, ze moeten dan wel met hun voeten bij de grond kunnen als ze in de bus zitten. Daarnaast dragen alle kinderen natuurlijk een gordel en een veiligheidshesje van ons. We nemen vaak acht kinderen per keer mee, afhankelijk van de leeftijd en gewicht”. De BSO-Bus heeft tien zitplaatsen met een maximaal aantal kilogram per zitplek.

Om de BSO-Bus te mogen besturen moet je een training hebben gevolgd die bestaat uit een theorie- en praktijk gedeelte en wordt afgesloten met een examen. Alle medewerkers van de Zo Kinderopvang in Halsteren hebben deze training gevolgd of zijn er mee bezig.

Ze maken gebruik van vaste veilige routes, deze routes staan allemaal in een map. Hier hebben ze ook een checklist voor. Bij het verkennen van een nieuwe route gaat er soms een collega mee. De kinderen stappen altijd aan de rechterkant, bij de stoep, uit. Wat betreft de veiligheid is er veel veranderd. Zo zijn er stalen buizen in het frame verwerkt en moet je op het platform staan om de rem eraf te kunnen halen en te kunnen rijden. Er zit een kantelbeveiliging op en een extra remsysteem. Voor de BSO-Bussen is er een onderhoudscontract waarbij de bus ieder jaar wordt nagekeken, een soort APK. Daarnaast voert het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang regelmatig steekproeven uit. “Alle ouders zijn geïnformeerd over het gebruik van de bussen maar daar hebben we geen negatieve reacties op gehad”, aldus Marjolein.