Hoe wint wit?
Hoe wint wit? Foto: Bergse Schaakacademie

BSV schaken

BERGEN OP ZOOM - Vorige week  vrijdag hebben Rob Hopman-Been en Xander van Doorn zich geplaatst voor de finale van het Rapid Schaak. Afgelopen vrijdag heeft Martin de Smit de koppositie overgenomen van Oliver de Hert


Rapid kampioenschap

Afgelopen vrijdag werd de eerste voorronde van het rapid kampioenschap gehouden. Bij deze vorm van schaken is de bedenktijd voor de schaker beperkter dan bij het normale tempo, maar toch meer dan bij een snelschaaktoernooi. De spelers hadden afgelopen vrijdag 20 minuten per persoon per partij. 


Dat er dan fouten worden gemaakt die in lange schaakpartijen worden vermeden is duidelijk. Maar het is niet zo’n foutenfestival zoals bij echte snelschaakpartijen gebruikelijk is. Er worden bij BSV 3 voorronden gehouden gevolgd door een finale. In de finale mogen alleen spelers die eerste of gedeeld eerste zijn geworden mee spelen.

In deze eerste ronde werden Rob Hopman-Been en Xander van Doorn samen eerste met 4 gewonnen partijen van de vijf en zijn dus geplaatst voor de finale. René Punt werd met een half punt achterstand derde.


Intern kampioenschap BSV

In de 18e ronde van het interne BSV-seniorenkampioenschap is er een nieuwe leider, Martin de Smit. De vorige koploper, Oliver de Hert staat nu tweede. De nummers 1 en 2 van 14 dagen geleden leden beiden een nederlaag en zijn daardoor verdrongen van de eerste plaatsen. De uitslagen van afgelopen vrijdag waren de winnaars: Xander van Doorn, Martin de Smit, Bas van de Putte, Henry Groenveld, Robert Kunst, Ton van Vliet, Daan van Rijn, Adry Goris-Schouwstra en Bert van der Linden. 


Er was maar één remise te vermelden, namelijk tussen René Paardekam en René Punt. Door al deze ontwikkelingen is het aantal kanshebbers op het BSV-kampioenschap waarschijnlijk terug gebracht tot 5: Martin de Smit, Oliver de Hert, Rob Hopman-Been, Bas van de Putte en René Punt. Outsiders zijn nog Pieter-Jan Demmers, René Paardekam, Xander van Doorn en Henry Groenveld. 


Schaakpuzzels

In het vorige schaakartikel in De Bode kreeg u het volgende probleem. Wit: Kg1, Dc5, Td1, Td6, pi: a4, b3, e4, f2, g2, h3; zwart: Kh7, De7, Td8, Th8, pi: a7, b7, e6, f6, g6, h6. Wit wint door 1. Txd8. Dit dreigt 2. Dxe7 mat. 1… Dxc5 is niet mogelijk wegens 2. T1d7+ De7 3. Txe7 mat. Zwart kan mat voorkomen met 1… Df7 of 1… Dg7, maar dan komt verliest zwart na 2. T8d7 veel materiaal.


Het nieuwe probleem, zie diagram, kan wit winnen. Aan u de vraag hoe?[n]