Donderdag 2 maart

BabyParade in de bibliotheek

10:00 | 

Op donderdag 2 maart is er van 10.00-11.00 uur een BabyParade in de bibliotheek in Bergen op Zoom. Het thema is Spelend opvoeden. Ouders, opa’s en oma’s en verzorgers met kinderen van 0 tot 4 jaar zijn van harte welkom. Neem jouw (klein)kind(eren) ook gerust mee! De BabyParade is gratis. Ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Meld je wel vooraf even aan via de agenda op de website van de bibliotheek: www.bibliotheekwb.nl. De BabyParade is onderdeel van BoekStart dat het voorlezen aan baby’s, dreumesen en peuters stimuleert. De organisatie is in handen van de Bibliotheek West-Brabant en Jeugdgezondheidszorg West-Brabant.

 

Maandelijkse ruilavond

19:00 | De Korenaere

Postzegelvereniging Delta Oost houdt haar maandelijkse ruilavond op donderdag 2 maart van 19.00 uur tot 21.30 uur. De avond is in wijkcentrum de Korenaere te Bergen op Zoom. Iedereen is welkom. Er is een snuffeltafel en een verloting.

 

Vrijdag 3 maart

Thema-ochtend sport en autisme

10:00 | De Wittenhorst

Autisme en sport. Dit kan een uitdaging zijn. Standaard zijn de denksporten zoals schaken en dammen voor mensen met autisme. Daar heb je vastomlijnde spelregels, maar wat nu als je meer een teamsport wilt gaan doen zoals bijvoorbeeld voetbal, volleybal, handbal noem het maar op. Maar ook een individuele sport kan voor obstakels zorgen. Sporten moet leuk zijn, maar het kan ook heel vervelend worden als je autisme hebt. Deze ochtend gaan we hier verder op in. Robin Sjerp van de Fit fabriek komt samen met zijn collega deze ochtend een lezing geven over “aangepast" sporten. Wat zijn de mogelijkheden. Heb je vragen? Stuur deze dan naar aic-bergenopzoom@nva-nb.nl en dan zorgen wij ervoor dat ze bij de Fitfabriek terecht komen. Vrijdag 3 maart in De Wittenhorst, Lindelaantje 1, 4661 JK Halsteren. Aanvang 10.00-12.00 uur, deuren open vanaf 9.45 uur. Uiterste inschrijfdatum: 2 maart 16.00 uur. Opgeven: www.nva-nb.nl

 

Expositie ´Synergie'

12:00 | Galerie Arsis

12 Brabantse beeldend kunstenaars van KuBra-Art, trekken weer richting het Westen van Brabant om hun kunst te tonen! Ze nemen in maart voor 4 weken hun intrek in Galerie Arsis in Bergen op Zoom en vertellen er over hun werk. De officiële opening wordt gevierd op zaterdag 4 maart vanaf 14.00 uur met een hapje en een drankje. Tijdens de expositie ´Synergie’ tonen de kunstenaars hun ziel, hun kwetsbaarheid en de harmonie die daaruit ontstaat. Kunstenaars: Paul van Amelsvoort (Den Dungen), Honoré Didden (Tilburg), Liesbeth de Waal (Bergen op Zoom), Jeanette van Dun (Vught), Wil van Gemert (Vught), Jeannie op ’t Hoog (Tilburg), Petra Verlooij (Etten-Leur), Natasja Mulder (Teteringen), Leny de Vos-van Erp (‘s-Hertogenbosch), Truus de Wijs (Eindhoven), Hans Koenen (Heeswijk-Dinther) en Hans Gilbers (’s-Hertogenbosch). Contact en informatie: Stichting KuBra, Wilma de Turck, stichtingkubra@gmail.com, 06-38895119. Stichting KuBra www.stichtingkubra.nl. Tijdens deze expositie is Galerie Arsis, Zuivelplein 5, 4611NX Bergen op Zoom, geopend op vrijdag en zaterdag en op koopzondag 26 maart van 12 tot 17 uur. De expositie loopt van 3 t/m 26 maart. De toegang is vrij.

 

Zaterdag 4 maart

Archeologietour

10:45 | 

Beleef de Verborgen Vesting van Bergen op Zoom en ervaar de (rampzalige) Franse belegering van 1747! Ontdek tijdens een korte lezing in ons museum bij het Archeologisch Depot waarom de Bergen op Zoomse vestingwerken gebouwd werden, hoe ze functioneerden en waarom ze verdwenen zijn. Beleef daarna in een ondergrondse kelder de archeologische restanten van de Verborgen Vesting. Zie, voel en ervaar de Franse belegering van Bergen op Zoom in 1747 door middel van de audiovisuele film op 3 bioscoopschermen. Helaas is de Verborgen Vesting alleen per trap bereikbaar. De Archeologietour Verborgen Vesting start om 10.45 uur. Aanmelden verplicht via scherminckel@home.nl

 

Open Kerk Sint Martinuskerk

11:00 | Martinuskerk

Samen eten neemt in ons leven een belangrijke plaats. Samen eten: “Ja gezellig". Maar “aan tafel" betekent ook een plaats van ontmoeting, een plaats van gesprek. Samen eten geeft verbinding met elkaar. Op zaterdag 4 maart willen wij het thema “Aan tafel" dan ook gewoon samen gaan doen. Een lange tafel, waar iedereen welkom is voor een lunch. Warme soep, lekkere broodjes met beleg en koffie, thee. Op deze zaterdag is de Sint-Martinuskerk weer open van 11.00-14.00 uur, de lunch start om 12.00 uur. Aanmelden is niet nodig. U kunt vrij binnenlopen.

 

Lezing over Taoïsme

14:00 | Het Gouden Rozenkruis

Elly Nooyen, schrijfster van diverse boeken over het Taoïsme, verzorgd op zaterdag 4 maart om 14.00 uur bij Het Gouden Rozenkruis een lezing met als titel “De ene weg in Taoïsme en Rozenkruis". Een bijzondere lezing in woord, beeld en livemuziek. Rob ter Steege bespeelt de Chinese bamboefluit met originele Chinese muziek. Toegang gratis, Blauwehandstraat 21 te Bergen op Zoom, https://www.rozenkruis.nl/bergen-op-zoom.


Kom je Struikroven?

10:00 | 

De Scheldeflat wordt gesloopt. En het groen gaan we redden! Op zaterdag 4 maart gaan we Struikroven! Iedereen die wel raad weet met groen is van harte welkom om zelf zijn gratis planten uit te graven! We starten om 10.00 uur met een gezamenlijke opening en gaan dan de tuin in om struiken te roven van de sloop. Lijkt het je leuk om ook je eigen planten uit te scheppen, maar heb je geen groene vingers? Geen probleem! Er is een groenexpert aanwezig die je hiermee kan helpen. Meld je wel even aan bij iris.blom@struikroven.nl of 06 48 25 14 44.


 

Zondag 5 maart

Rommelmarkt

10:00 | Sportpark De Staakberg

Zondag 5 maart organiseren twee van de drie sportverenigingen van Sportpark De Staakberg in Bergen op Zoom hun jaarlijkse rommelmarkt. Verspreid over de clubhuizen van korfbalvereniging Scheldevogels, honk- en softbalvereniging de Wizards of Boz is een groot aantal tweedehands spullen te koop van 10.00 tot 15.00 uur. Parkeren en entree gratis. Adres: Staakberg 4, Bergen op Zoom. Het brengen van spullen voor de rommelmarkt is mogelijk tijdens trainingen van KorfbalFit op woensdagavond of tijdens de klaverjasavond op 10 februari. Heb je spullen die je op een ander moment wil brengen, neem dan even contact op met de pr via pr@scheldevogels.nl.

 

Het Filosofisch Gesprek

14:00 | Gebouw van de vrijmetselarij

Zondag 5 maart komen we weer bijeen in gebouw Engelesestraat 30 te Bergen op Zoom voor een goed gesprek over een levensvraagstuk. Geen felle discussies, maar gezamenlijk zoeken naar het antwoord op een samen gekozen levens- vraag. Interessant, veelzijdig en het gesprek staat onder deskundige leiding. Meer informatie vind je op onze website filocafé.nl of onder onze eigen naam Sapere Aude. Onze activiteit is laagdrempelig: iedereen is welkom; je brengt je eigen kennis en ervaring mee. Vooraf inschrijven is niet nodig. Om uit de startkosten te komen vragen we kleine bijdrage. Je eerste bezoek is gratis. We beginnen om twee uur en stoppen om ongeveer half vijf.

 

Excursie naar Auvergnepolder

10:00 | Ignatiusdijk

De Auvergnepolder ten westen van Halsteren kent een cultuurlandschap met akkers, natuur, rust en ruimte. Met het Lange Water/Verkorting, lang geleden een vaarroute tussen Bergen op Zoom en het Volkerak. Nu een rustig natuurgebied omgeven door riet en wilgen. De wandeling staat in het teken van milieu, natuur en een stukje 'geschiedenis'. 5 maart om 10.00 uur en duurt ong. 2 uur. Deelname gratis. Start bij monument 1953 Slikkenburgseweg/Ignatiusdijk Halsteren.

 

Maandag 6 maart

WijZijn start met training

19:00 | 

Dit voorjaar start WijZijn Traverse Groep een training 'Opkomen voor jezelf' voor volwassenen vanaf 18 jaar met een beperking. Denk hierbij aan een lichtverstandelijke beperking, autisme, een leerachterstand, niet-aangeboren-hersenletsel (NAH) of lichte GGZ-problematiek. Door de training kunnen zij gemakkelijker in contact komen met anderen. Daarnaast leren zij hoe je 'nee' zegt en grenzen aangeeft. Acht á tien (gratis) bijeenkomsten op maandag van 19.00 tot 21.00 uur in Bergen op Zoom. Bij voldoende deelnemers start de training op maandag 6 maart. Voor informatie en aanmelding: Githa Gunst (0164- 299491), Corrie van Gaans (0167-750850), iob@wijzijntraversegroep.nl.