Afbeelding
Foto: Henk Boot

De Vierschaar is begonnen met het scriptlezen voor nieuw openluchtspektakel ‘53’

Door: Redactie Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Ruim zestig spelers van De Vierschaar die op een zaterdagochtend met zijn allen voor het eerst de teksten van het nieuwe schouwspel ‘53’ doornemen. Enerzijds om te zien en te horen wie in september op De Waterschans welke rol speelt. Anderzijds om zich beter in te beelden in welke situaties ze daar in de spotlights verzeild raken. In de rol van oma, journalist, historica, hulpverlener, slachtoffer of in welk ander karakter dan ook dat scenarioschrijver Wolter Muller en regisseur Diemer van Wijk voor hen in petto hebben. 

Zo ziet scriptlezen met twee complete Vierschaar-casts voor ‘53’ er dus uit. Vanachter tafels met een tekstboek voor de neus. Met stemverheffing, ingetogen, uitbundig of juist aangeslagen teksten voordragen. Zo klonken in vroeger tijden hoorspelen op de radio, de voorloper van de podcast. De beelden moesten de luisteraars er zelf bij denken. Maar dat wordt met ‘53’ wel anders. Tussen vrijdag 8 en zaterdag 24 september wordt daar in een door Cees Warmoeskerken ontworpen decor tien keer een watersnooddrama opgevoerd. Versterkt met projecties, licht- en geluidseffecten. “Indrukwekkend” zegt voorzitter artistiek Toine Timmers van De Vierschaar. Met een blauwe en een witte cast, zodat de belangrijke rollen bij de ene spelersgroep altijd door een collega uit de andere kan worden vervangen. 

“Decorbouw is al bezig met de bouw”, zegt Timmers. Hij is in zijn nopjes met de drie tribunes, die anders dan bij de uitvoeringen van Les Misérables nu wel overdekt zijn. “We kunnen per voorstelling iets van 1100 toeschouwers een zitplaats bieden.” Net als het bevrijdingsspektakel Supersum in 2019 wordt ‘53’ weer gespeeld in het gerestaureerde fort De Waterschans aan de Kop van ’t Hoofd. “Daar hebben we meer ruimte zowel om te spelen, als om onze gasten, ie met de auto komen te ontvangen. ‘58’ wordt de grootste productie van De Vierschaar ooit.” Afgestemd op de herdenking van de watersnood in 1953, als een respectvol eerbetoon aan slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners. 

In de eerste volle week van maart beginnen de repetities. Elke maandag in het Cultuurgebouw van ’t Rijks aan de Burg. Stulemeijerlaan in Bergen op Zoom. Met spelers uit stad en streek. Veruit de meeste met toneelervaring. “Zelfs vanuit Zeeland zijn er mensen die met succes aan de audities hebben meegedaan.” De kaartverkoop voor ‘53’ is al begonnen. Voor bijrollen kunnen mannen van 30 jaar en ouder zich nog opgeven. Net als sponsoren. “De prijzen voor materialen zijn in een jaar tijd al gauw met vijftien procent gestegen. We hebben subsidie en sponsoren, maar extra support kunnen we wel gebruiken”. 

Voor meer informatie over ‘53’: zie vierschaar.nl .

Scenarioschrijver Wolter Muller