Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

De handen uit de mouwen voor een schone stad: ‘Winkels vullen lukt niet, maar schoonmaken wel’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De Bergse binnenstad moet (nog) schoner zodat bewoners en bezoekers een fijnere beleving hebben. Uit die gedachte is het 
initiatief ‘Woensdag Veegdag’ ontstaan bij gemeente Bergen op Zoom en ondernemersvereniging Sterck. “Allemaal de handen uit de mouwen voor een aantrekkelijkere binnenstad.” 

De vervuiling van de binnenstad is al jaren een terugkerend probleem en een grote ergernis voor velen. Gemeente Bergen op Zoom en ondernemersvereniging Sterck wil daar een definitief einde aan maken. “We willen dat onze stad nog leuker en aantrekkelijker is voor onze bewoners en nieuwe bezoekers. Rommel op straat helpt absoluut niet mee, en daar willen we een einde aan maken”, aldus Kees van Male, voorzitter van ondernemersvereniging Sterck. “Als je thuis iemand op visite krijgt haal je ook een lap door het toilet en ruim je de woonkamer op. Dat doen we omdat we onze visite netjes willen ontvangen. Dat willen we ook doen met onze stad.” 

Woensdag Veegdag
Kees van Male bezocht daarom samen met wethouder Hans Peter Verroen op woensdag 1 maart de ondernemers van de binnenstad. En ze kwamen niet met lege handen. Bij de ondernemers werd een bezem afgegeven, bij bepaalde horeca tevens een afvalton. “Dit is de introductie van Woensdag Veegdag. We vragen de ondernemers zelf de stoep voor het bedrijfspand op de woensdagen schoon te vegen. Dat gaat om een paar meter en is dus zo gedaan. Zo werken we samen aan een schonere binnenstad”, aldus Van Male. “Als ondernemersvereniging willen we de stad verbeteren. We krijgen geen winkels gevuld. Maar een schone binnenstad moet lukken en dat is een stap in de goede richting.”

Met het nieuwe initiatief Woensdag Veegdag roept de gemeente en Sterck ondernemers op om niet alleen wekelijks te vegen, maar ook het verwijderen van stickers en graffiti aan bijvoorbeeld de voorgevel of regenpijp. Tijdens de aftrap van het initiatief kreeg de binnenstad de gebruikelijke schoonmaakbeurt. “Wij staan er vandaag bij om het initiatief te steunen en de ondernemers te stimuleren. Maar de mannen die de stad schoonmaken - zoals na de vastenavend - zijn de échte helden. En die helden hebben een beetje hulp nodig”, vertelt wethouder Verroen. 

Boete van 109 euro
Om te zorgen dat de Bergse ondernemers daadwerkelijk initiatief tonen bij het maken van een schonere stad, controleren boa’s dagelijks op zwerfaval; zoals stapels karton op straat. “Vanaf 1 april mogen ondernemers hun stapels karton niet meer buiten neerleggen en laten afhalen. Met één windvlaag ligt het aan de andere kant van de stad. Dat werkt absoluut niet bevorderlijk voor het schoonhouden van de stad. Vanaf 1 april gaat daar dan ook op gehandhaafd worden. Na twee waarschuwingen krijgt een ondernemer een boete van 109 euro”, aldus van Male.

Papiertjes, plastic zakjes, peuken en stapels karton op straat. Dat moet vanaf nu verleden tijd zijn in Bergen op Zoom. De bereidheid daartoe lijkt groot bij de ondernemers die woensdag een bezem ontvingen. “Met teamwork maken we Bergen op Zoom een (nog) mooiere stad om te bezoeken.”