Hoe wint wit materiaal?
Hoe wint wit materiaal? Foto: Bergse Schaakacademie

Tweede periode van het
Jeugdschaken is afgerond

BERGEN OP ZOOM - De tweede periode van het seizoen is afgerond. Sinds de oprichting van de Bergse Schaakacademie zijn er 112 jeugdschakers geweest die aan één van de jeugdcompetities hebben mee gedaan. Koploper van het aantal groepswinsten is Richard Goedegebuur met maar liefst 7 keer winst in de koningsgroep. De huidige FIDE-meester Alik Tikranian heeft het tot 6 overwinningen gebracht. Erwin Kalle, schaakdocent bij de schaakacademie staat gedeeld 3e in dat klassement.


In de Koningsgroep won Martin Schoones ook de 2e periode. In de Torengroep was dat Anoush Fayaz en met hem promoveert ook Fuyan Moorman naar de Koningsgroep. Nieuw is dat de Lopergroep gewonnen is door Willem de Groot met een fraaie 5 uit 5 score. Tweede en ook gepromoveerd naar de Torengroep is Jens Groenveld. Jens stoomt dus direct door van de pionnengroep via de Lopergroep naar de Torengroep,  knappe prestatie. Al eerder bekend was dat Jona Dekkers en Miguel Dor gedeeld eerste werden in de pionnengroep met 3½ uit 4. Beiden promoveren dus naar de Lopergroep.


KO-kampioenschap

Er wordt gespeeld in drie niveaugroepen gebaseerd op de lesgroepen waarin de spelers zitten. In de Stap 3 en hoger groep heeft Fuyan Moorman zich inmiddels geplaatst voor de finale. Wie zijn tegenstander zal zijn is nog lang niet bekend. Finn Karel en William van Heerebeek hebben al drie partijen tegen elkaar gespeeld, maar de stand is nog gelijk 1½-1½. Een vierde partij moet dus bepalen wie doorgaat naar de halve finale. Martin Schoones zal dan de tegenstander van Finn of William zijn. De winnaar van Martin tegen Finn of William speelt dan tegen  Fuyan in de finale

In het niveau Stap 2 en 3 hebben zich voor de halve finale geplaatst Thomas Heyligers, die het moet opnemen tegen Kenji Musters. In de andere halve finale spelen Anoush Fayaz tegen Maurits de Groot.

In het niveau Opstapjes en Stap 1 heeft Jens Groenveld zich geplaatst voor de kwartfinale en Lexi Bogers zelfs voor de halve finale. De andere spelers moeten zich nog plaatsen via de voorronden.


Basisschoolteams

Op 22 maart wordt het districtskampioenschap voor basisschoolteams gespeeld in het Jan Tinbergen College in Roosendaal. Basisschool De Rode Schouw uit Halsteren verdedigt daar hun titel.


Schaakpuzzels 

In het vorige nummer kreeg u het volgende probleem. Wit: Kg1, Tc1, Pf3, Lh2, pi: a2, e3, f2, g2 en h3. Zwart: Kg8, Ta3, Lb7, Pe7, pi: a7, b6, d7, g7 en h6. De vraag was hoe wit winnend voordeel kreeg. Via de zet 1. Ld6 valt wit de zwarte toren en het zwarte paard aan, een dubbele aanval dus. Een van de twee gaat verloren. Ook kansrijk is Td7 met een dubbele aanval, maar dan speelt zwart Txa2 met de dreiging op schaakmat. 

Het nieuwe probleem is een probleem van het niveau Stap 3 van de jeugdopleiding. Hoe kan wit materiaal winnen?