Afbeelding
Foto: Stichting Behoud Weervisserij

De vangst op Bergse ansjovis van dichtbij meemaken met vaartochten naar de weervisserij

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - In mei, juni en op 1 en 2 juli kunnen er weer vaartochten naar de weervisserij op de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weren is een unieke gelegenheid - voor jong en oud - om de eeuwenoude vangstmethode op Bergse ansjovis van dichtbij mee te maken! De ticketverkoop is onlangs gestart en de eerste tochten zitten al vol.

Sinds 2012 organiseert Stichting Behoud Weervisserij in samenwerking met de weervissers van Van Dort in mei en juni vaartochten naar de weervisserij. In deze periode zou de ansjovis - waar het natuurlijk allemaal om te doen is - zich weer moeten laten zien in de Oosterschelde.

De deelnemers gaan in de haven bij de Bergse Diepsluis aan boord bij moederschip Zwerver 3. Omdat de weer bij laag water bevist wordt, stapt men in de buurt van de weer over op vletten, waarmee tot aan de weer gevaren kan worden. Bij het fuikgat kunnen de deelnemers van dichtbij aanschouwen hoe de weervissers de vangst binnenhalen. Tijdens de tocht vertellen gidsen van Stichting Behoud Weervisserij meer over het gebied en de (historie van de) weervisserij.

Vlettochten
Dit jaar biedt de stichting ook een nieuw type tocht aan: de vlettocht. Bij deze wat meer kleinschalige tocht wordt er geen gebruik gemaakt van het moederschip, maar gaan de deelnemers in de haven direct aan boord van een vlet (12 personen) die hen naar de weer brengt. Ook bij deze tocht is er een gids aan boord. Tickets voor een vlettocht zijn goedkoper dan voor een reguliere vaartocht.

Tickets en meer informatie
Meer informatie over beide tochten is te vinden op de website van Stichting Behoud Weervisserij: www.behoudweervisserij.nl. Via de website zijn ook de tickets te bestellen. Een bezoek aan de weervisserij duurt ongeveer 3,5 uur, gerekend vanaf de afvaart vanuit de Bergse Diepsluis. De eerste vaartocht vindt plaats op woensdag 10 mei.