De Maatjes Tennis werkgroep (v.l.n.r.) Miriam Becht, Paul Korzilius, Els Hoyer, Miranda Bernaards, Ingrid van der Meeren en Martien van Leeuwen
De Maatjes Tennis werkgroep (v.l.n.r.) Miriam Becht, Paul Korzilius, Els Hoyer, Miranda Bernaards, Ingrid van der Meeren en Martien van Leeuwen Foto: Project Maatjes-Tennis

Bergse tennisverenigingen ‘dementievriendelijk’ dankzij nieuw project Maatjes-tennis

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Dit voorjaar sluiten de Bergse tennisverenigingen de handen ineen voor een nieuw project: Maatjes-tennis. Een project die het tennissen laagdrempelig en toegankelijk maakt voor sportievelingen die te maken hebben met geheugenproblemen. “Het kunnen blijven ‘meedoen’ is mega belangrijk is voor deze doelgroep”

Het blijven sporten is voor iemand met geheugenproblemen niet vanzelfsprekend. Initiatiefneemster Ingrid van der Meeren realiseerde dit zich maar al te goed toen ze dit van dichtbij meemaakte met haar vader: “Mijn vader -Toine Huijbregts- was tot enkele maanden geleden lid van Smash. Hij is daar zijn halve leven vrijwilliger geweest, en heeft hij veel voor de club betekend. Toen mijn vader tien jaar geleden de diagnose Dementie kreeg, kon hij nog gewoon met alles meedoen. Maar naarmate de ziekte vorderde, werd het steeds ingewikkelder om te komen tennissen. Iets wat voor een ander zo simpel lijkt -op de baan staan, weten aan welke kant je moet staan, de telling bijhouden, maar ook een drankje in het clubhuis halen- werd voor hem geleidelijk aan een steeds grotere uitdaging. Zijn tennismaten zagen dit met lede ogen aan, en spraken onderling af dat ze mijn vader ‘zo lang mogelijk’ wilden begeleiden zodat hij kon blijven meedoen. Dat was niet alleen voor mijn vader ontzettend fijn, maar óók voor mijn moeder.  Zij wist dat hij bij Smash begeleid werd door zijn ‘sport-mantelzorgers’. .Dit alles heeft ertoe geleid dat mijn vader tot twee maanden voordat hij definitief opgenomen werd in een zorginstelling, heeft kunnen blijven tennissen. Dat was oktober afgelopen jaar”, vertelt Ingrid. “Vanwege mijn betrokkenheid ben ik me gaan realiseren dat de ‘gunst’ die mijn vader heeft gehad niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Er zijn immers zoveel meer mensen zoals mijn vader, maar er is niet altijd iemand van de vereniging die hen kan begeleiden en waarmee ze kunnen tennissen. Omdat er geen geschikt aanbod is, blijven deze tennissers waarschijnlijk onbedoeld thuis. En dat terwijl voldoende beweging en het onderhouden van sociale contacten, het kunnen blijven ‘meedoen’,  mega belangrijk is voor deze doelgroep.”

Ingrid is met haar idee naar de Werkgroep DVV van haar tennisvereniging Smash gestapt. “Het toeval wilde dat zij ook al met een dergelijk idee rondliepen maar hiermee nog niet aan de slag waren. Hierna is het balletje letterlijk gaan rollen en hebben we gezamenlijk een plan uitgewerkt. Dit plan hebben we voorgelegd aan de gezamenlijke werkgroep met L.T.C. de Zoom die ook direct enthousiast waren. Na groen licht van beide besturen, zijn we alles gaan vormgeven en staan we waar we nu zijn; aan het begin van iets wat hopelijk een groot succes gaat worden. Want als je bedenkt dat 1 op de 5 mensen te maken krijgt met dementie, dan is dat dus 20% van je ledenbestand. En dat is behoorlijk!”

De start van Maatjes-Tennis
De eerste Maatjes-Tennisuren zijn op 4 april om 10.00 uur bij L.T.C. De Zoom en op donderdag 20 april om 14.00 uur bij Smash. Aanmelden voor Maatjes-tennis is niet nodig, vertelt Ingrid. “We hebben er bewust voor gekozen om het zo laagdrempelig mogelijk te houden.” Na de aftrap van het nieuwe project is iedereen welkom een balletje te komen slaan bij de tennisverenigingen. Bij L.T.C. De Zoom is dat iedere eerste dinsdag van de maand tussen 10.00 en 11.00 uur en bij Smash iedere derde donderdag van de maand tussen 14.00 en 15.00 uur.