Wit wint een pion
Wit wint een pion Foto: Bergse Schaakacademie

Teams BSV verliezen

BERGEN OP ZOOM - De zaterdagteams van BSV verloren afgelopen zaterdag hun wedstrijden en degradatie komt nu dichtbij. In de interne competitie is het steeds stuivertje wisselen. Nu heeft Rob Hopman-Been weer de leiding overgenomen.


KNSB-competitie

In de 3e klasse G verloor BSV 1 met 5-3 van Krimpen aan de IJssel 3. Voor Bergse kant wonnen Freek Schouten en Eric Aerts. Remises waren er voor Oliver de Hert en Bas van de Putte. 


Door deze nederlaag is BSV gezakt naar de laatste plaats in deze klasse. Met nog twee wedstrijden te spelen tegen de koploper en een concurrent om een degradatieplaats te ontlopen staat BSV 1 er niet echt goed voor.


In de 5e klasse H verloor BSV 2 met 5½-2½ van De Zwarte Dame 1 uit Kruiningen. Winst voor BSV 2 was er voor Kees de Looff en Jan Haverhoek. Piet Bruijs speelde remise aan het eerste bord. BSV 2 staat daardoor op de voorlaatste plaats en alleen CSV 1 staat nog onder BSV 2 en dat is ook de tegenstander in de laatste ronde. Maar zeer waarschijnlijk degradeert BSV 2 ook als ze deze wedstrijd winnen.


Interne Competitie

Het is ongemeen spannend om het interne kampioenschap van de Bergse Schaakcompetitie. In de afgelopen ronde René Paardekam van Oliver de Hert en Rob Hopman-Been won van Pieter-Jan Demmers. Dat zorgde ervoor dat Rob Hopman-Been de nieuwe leider wordt.


Hij neemt de leiding over van Martin de Smit. Verder wonnen Bas van de Putte, Xander van Doorn, Laurens Quinten en Jan Smits. Er waren dit keer geen remises. Er zijn nog zeven kanshebbers om het kampioenschap, maar Rob Hopman-Been en Martin de Smit hebben de grootste kans. Uiteraard blijven we u daarvan op de hoogte houden.


Schaakpuzzels

Het probleem van vorige week had de volgende stand. Wit: Kg1, De1, Th1, Lb2, pi: a4, b3, c2, f2, gt2 en h6. Zwart: Kg6, Db6, Ta7, Tb8, Le4, Lf6, pi: a5, b4, c7, d5, f7, g5 en h7. Ondanks dat wit flink achterstaat, kan hij in twee zetten schaakmat zetten, namelijk: 1. Dxe4+ dxe4 2. Lxe4 mat. 


In het nieuwe probleem, zie diagram, kan wit een pion winnen. Hoe?[n]