In hoeveel zetten geeft wit schaakmat
In hoeveel zetten geeft wit schaakmat Foto: Bergse Schaakacademie

Derde periode Jeugdschaakcompetitie van start

BERGEN OP ZOOM - Direct al in de eerste ronde van het Jeugdkampioenschap van BSV was er een enorme verrassing. 


Door de winst van Anoush Fayaz op de grootste kanshebber op het Bergse Jeugdkampioenschap Martin Schoones. Maar ook de 2e kanshebber William van Heerbeek verloor en wel van Finn Karel.


Koningsgroep

De twee opmerkelijke uitslagen geven aan dat de 3e periode van het jeugdkampioenschap in de Koningsgroep een spannende wordt. Dat is leuk en ook uitdagend voor de deelnemers. Overigens is Martin nog steeds de belangrijkste kandidaat om jeugdkampioen van BSV te worden.


Torengroep

De Torengroep bestaat uit 8 deelnemers. In de eerste ronde wonnen Tim Pierik, David Zhou en Thomas Heijligers. Uiteraard kunnen we op basis van deze gegevens nog niet zeggen wie in deze groep de favorieten zijn. Een aantal van deze spelers zijn bij de lessen in Stap 3 bezig.


Lopergroep

In de Lopergroep wonnen Raoul Eestermans en Jona Dekkers. Raoul is degene die het verst gevorderd is met de Stappenlessen. Maar de ervaring leert dat dat niet doorslaggevend is.


Pionnengroep

De pionnengroep bestaat ook uit 8 deelnemers en het waren de dames die de eerste winstpartijen konden noteren. Masha Tolstosheyeva en Lexi Bogers wonnen in de eerste ronde. Misschien een voorbode op de strijd voor het meisjeskampioenschap.


KO-kampioenschap

In de KO voor stap 3 en hoger wacht Fuyan Moorman nog op zijn uitdager in de finale. In de kwarfinale staan William van Heerbeek en Finn Karel gelijk en een beslissingspartij zal moeten uitmaken wie in de halve finale mag spelen tegen Martin Schoones. En de winnaar dan deze strijd speelt dan tegen Fuyan.

In de KO voor stap 2 en 3 hebben zich al drie spelers geplaatst voor de halve finale en de laatste speler moet komen uit de partij tussen Anoush Fayaz – Maurits de Groot. De winnaar van deze partij speelt tegen Willem de Groot en de ander halve finale gaat tussen Thomas Heijligers – Kenji Musters.

In de KO voor opstapjes en Stap 1 heeft Jens Groenveld zich geplaatst voor de kwartfinale en Lexi Bogers heeft zich al geplaatst voor de halve finale. De andere wedstrijden worden binnenkort gespeeld.


Schaakpuzzels

In het probleem van vorige week was de stand. Wit: Ka2, Dh2, Lc2, pi: b3, f3, g4 e h5. Zwart: Kg8, Tf8, Pd5, Pg5, pi: a7, b7, c7, f7, g7 en h7. Wit kan een paard winnen met de zet 1. Dd2, beide paarden staan aangevallen. Bij De5 is dat ook het geval, maar kan zwart via Pb4+ zich redden.

In het nieuwe probleem, zie diagram, willen we weten hoe snel wit schaakmat kan geven.