Bijeenkomst over Missionaire Parochie

BERGEN OP ZOOM - Sinds 2020 is vanuit ons Bisdom gevraagd aan alle parochies om na te denken over de weg naar de toekomst. Dit pad heeft de naam gekregen van Missionaire Parochie. Op woensdagavond 15 maart spreken we hierover na de Vastenmaaltijd. De bijeenkomst begint om 19.30 uur in het Parochiecentrum met een inleiding van diaken Jan Foesenek.

Om een kort beeld te schetsen wat er bedoeld wordt met een Missionaire Parochie:

Een missionaire parochie is een Kerk die de Boodschap van het Evangelie uitdraagt. Die mensen tot leerlingen van Jezus maakt, ze de gelegenheid geeft hun leven lang te blijven groeien in geloof en ze uitzendt buiten de muren van de eigen kerk om het Evangelie te brengen naar de randen van de samenleving. Het is een Kerk die belangrijk is in/voor de samenleving.


Jezus heeft ons de opdracht gegeven zijn Boodschap van vrede en verlossing uit te dragen. Veel mensen in onze maatschappij zijn op zoek naar zingeving, spiritualiteit en antwoorden op levensvragen. De Kerk heeft de mogelijkheid mensen daarin te helpen, maar we doen dat nog onvoldoende. Een doorsnee parochie richt zich naar binnen, op de eigen gemeenschap. Daardoor groeit ze niet meer, is ze niet meer vitaal en dreigt ze uiteindelijk te stoppen. In allerlei parochies in binnen- en buitenland wordt eraan gewerkt om deze beweging te keren en de kerkgemeenschap zo op te bouwen dat mensen er graag bij willen gaan horen. Het is de bedoeling dat het een gemeenschap wordt waarin naast de eigen parochianen ook de mensen daarbuiten zich liefdevol ontvangen voelen en een plek kunnen vinden, en waar mensen een leven lang kunnen groeien in geloof.

Dat geeft ons een missie te volbrengen. Missie is niet een taak, of een werkveld, maar de Kerk zelf is missie. We brengen de liefde van God en ook van onszelf als mens en iedereen heeft daar een rol in net als de apostelen die van Jezus de opdracht krijgen om van Hem te getuigen.


Diaken Jan Foesenek
R.-K. Lievevrouweparochie.[n]