Wit zet en wint
Wit zet en wint Foto: Bergse Schaakacademie

Xander van Doorn reuzendoder bij BSV

BERGEN OP ZOOM - De laatste weken verslaat Xander van Doorn de ene na de andere favoriet voor het kampioenschap en heeft zich nu ook gemeld in de strijd om het kampioenschap. Dit keer werd Martin de Smit het slachtoffer van de dadendrang van Xander.


Bij de resultaten van afgelopen vrijdag waren er winstpartijen voor Xander van Doorn, Oliver de Hert, René Punt, Ton Goris, Jan Smits en Marius Lodder. Remises waren er voor Rob Hopman-Been, Bas van de Putte, Ton van Vliet, Wesley Hopmans, Alexander van ’t Hoff en Fuyan Moorman. Opmerkelijk is ook hoe goed jeugdspeler Fuyan Moorman zich weet staande te houden bij de senioren.

De stand in het kampioenschap geeft aan dat er, normaal gesproken, nog maar 6 kanshebbers zijn, waarbij het verschil ongeveer één winstpartij tegen een verlies inhoudt. De kanshebber zijn in volgorde van stand op de ranglijst zijn: Rob Hopman-Been, Oliver de Hert, Bas van de Putte, Martin de Smit, René Punt en Xander van Doorn. Maar wie weet komen er nog outsiders een plaats tussen de kanshebbers opeisen. Volgende week is er een Fischer Random toernooitje omdat er ook een belangrijke avondcompetitie wedstrijd is. Bij Fischer Random wordt de beginstelling via loting bepaald en zijn dus ingestudeerde openingen niet van toepassing. Een ieder die eens wil kennismaken met het clubschaak misschien een goede gelegenheid om eens te komen kijken en meespelen. Er wordt geschaakt bij de Dependance Sport & Beweging van RSG 't Rijks, Rijtuigweg 4 4611 EL Bergen op Zoom op de vrijdagavonden vanaf 19.30. Ook de jeugd krijgt daar haar trainingen van 18.30-19 en de competitie van 19-19.30.


NBSB-competitie

Twee avondteams van BSV spelen in de 1e klasse A van de NBSB. Het eerste team staat 5e en het tweede team laatste. Om degradatie te ontlopen zal BSV B dus haar uiterste best moeten doen. Zij spelen donderdag tegen Oisterwijk A. BSV A speelt vrijdag thuis tegen ’t Paardje A uit Made.


Schaakpuzzels

In het probleem van vorige week was de volgende stand. Wit: Kg1, De2, Te1, Lg3, Pd3, Pd4, pi: a3, b2, c3, f2, g2 en h3. Zwart: Kg8, Dc7, Tf8, Ld6, Pc6, Pe7,pi: a6, b5, d5, f7, g7 en h7. Wit kon op de volgende manier een pion winnen: Pe6 fxe6 2. Dxe6+ Kh8 3. Lxd6. Er resteert een goede stelling voor wit.

In het nieuwe probleem, zie diagram, kan wit een winnende stelling bereiken, hoe?