Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

VVD krijgt meeste
stemmen in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - De BoerBurgerBeweging komt als winnaar uit de bus bij de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Brabant, zo blijkt uit de uitslag. In veel gemeenten behaalde de partij van Caroline van der Plas de meeste stemmen, maar niet in Bergen op Zoom. Daar blijft de VVD met 16,2% van de stemmen de populairste partij. De PVV ontving 9,1% van de stemmen, terwijl de BoerBurgerBeweging goed was voor 14,9% van de stemmen. In totaal brachten 25.627 Bergenaren hun stem uit, wat neerkomt op een opkomst van 49%.

DOOR SANNE BRUSSELAARS


Hoewel de BoerBurgerBeweging in veel omliggende gemeenten van Bergen op Zoom de grootste partij is geworden -zoals in Steenbergen, Woensdrecht en Roosendaal- kleurt Bergen op Zoom blauw op de kaart. Hier kreeg de VVD namelijk de meeste stemmen. De PvdA groeide iets ten opzichte van de vorige verkiezingen, terwijl de SP juist daalde. Ook de opkomst was iets hoger dan in 2019, met 49% van de kiesgerechtigden die hun stem uitbrachten.


Bij de bekendmaking van de uitslag blijkt dat de BoerBurgerBeweging in Noord-Brabant 12 zetels heeft gewonnen en daarmee de provincie binnenkomt. De VVD moet een zetel inleveren en gaat van 10 naar 9 zetels. De grootste verliezers zijn het CDA en Forum voor Democratie. Het FvD zakt van 9 naar 1 zetel en het CDA halveert van 8 naar 4 zetels. SP, D66, GroenLinks en 50plus verliezen ieder 1 zetel, waardoor SP, D66 en GroenLinks elk 4 zetels overhouden en 50plus nog maar 1 zetel heeft. Naast de BoerBurgerBeweging zijn er nog andere winnaars, zoals de PvdA en Lokaal Brabant, die respectievelijk groeien van 3 naar 4 zetels en van 1 naar 2 zetels. JA21 wint 2 zetels en komt van 0 naar 2 zetels.


Bergen op Zoom
In veel omliggende gemeenten van Bergen op Zoom is BBB de grootste partij geworden, zoals in Steenbergen, Woensdrecht en Roosendaal. Maar Bergen op Zoom kleurt blauw op de kaart. De VVD kreeg in Bergen op Zoom toch de meeste stemmen, namelijk 16,2 procent. De partij kreeg ten opzichte van de vorige verkiezingen meer stemmen, namelijk een kleine 0,3 procent. De PVV bleef stabiel. In Bergen op Zoom kon BBB, een nieuwkomer, rekenen op 14,9 procent van de stemmen.


PvdA groeide in Bergen op Zoom. De partij kreeg 7,9 procent van de stemmen groeide daarmee 1,4 procent. SP zakte juist 1,1 procent en kwam uit 6,9 procent van de stemmen. Daarna volgen D66 6,8 procent, GroenLinks 6,8 procent, CDA 5,8 procent, JA21 4,8 procent, Lokaal Brabant 4,5 procent, 50PLUS 3,8 procent, PvdD 3,6 procent, FvD 2,9 procent en VOLT 2,1 procent. De overige partijen kregen minder dan 2 procent van de stemmen in Bergen op Zoom. Het gaat om BVNL, ChristenUnie/SGP, AWP, OUAPHVB en JEZUS LEEFT.


Opkomst
In Bergen op Zoom waren er 52.300 kiesgerechtigden voor de Provinciale Statenverkiezingen, waarvan 25.627 daadwerkelijk naar de stembus gingen. De opkomst van 49% was iets hoger dan de opkomst van 48,9% in 2019, toen de VVD ook de meeste stemmen in Bergen op Zoom kreeg.


Waterschappen
Naast de Provinciale Statenverkiezingen konden kiesgerechtigden op woensdag 15 maart ook stemmen op de Waterschappen. Hier waren de VVD en BBB ook de grootsten in Brabant.[n]